Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krajiny Africkej únie riešia situáciu v Nigeri: Hľadajú dostupné riešenia

Nepokoje v Nigeri Ilustračné foto
Nepokoje v Nigeri Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

ADDIS ABEBA/ NIAMEY - Krajiny Africkej únie (AÚ) oznámili, že sa v pondelok v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba zišli, aby prediskutovali krízu v Nigeri. Tamojšia prezidentská stráž totiž na konci júla zvrhla prezidenta Mohameda Bazouma a prevzala moc v krajine. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Mierová a bezpečnostná rada AÚ sa stretáva, aby rokovala o vývoji situácie v Nigeri a snahách o jej vyriešenie," napísala únia v príspevku na sociálnej sieti X. Na stretnutí sa zúčastňuje aj predseda Komisie AÚ Moussa Faki Mahamat a zástupcovia Nigeru a Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS).

Archívne video: Rozhovor so študentom z Nigérie, ktorý uteká z Ukrajiny cez našu hranicu: Nechcem tu zostať!

Rozhovor so študentom z Nigérie, ktorý uteká z Ukrajiny cez našu hranicu: Nechcem tu zostať! (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Faki minulý týždeň vyjadril "hlboké znepokojenie" nad nevyhovujúcimi podmienkami, v ktorých sa zvrhnutý prezident Bazoum nachádza. Správanie vodcov puču k demokraticky zvolenej hlave štátu označil za "neakceptovateľné".

Lídri prevratu v Nigeri v nedeľu večer prostredníctvom štátnej televízie vyhlásili, že Bazouma budú súdne stíhať za vlastizradu a narušenie bezpečnosti krajiny. Bazouma s rodinou zadržiavajú od prevratu z 26. júla v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey. Pučisti uviedli, že neobsadili Bazoumovu rezidenciu a prezident stále môže slobodne komunikovať so svetom. Tvrdia tiež, že 63-ročného Bazouma pravidelne navštevuje jeho lekár.

Vodcovia prevratu vo vyhlásení tiež kritizovali "nezákonné, neľudské a ponižujúce sankcie" uvalené 30. júla Hospodárskym spoločenstvom západoafrických štátov (ECOWAS), ktoré pozastavilo finančné a obchodné transakcie s Nigerom. Tieto sankcie spôsobujú nedostatok liekov, potravín a výpadky dodávok elektriny.
 

Viac o téme: SituáciaKrízaDiskusiaNigerAddis AbebaAfrická úniaMohamed BazoumZvrhnutie prezidenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu