Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstotridsiaty prvý (6. augusta 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

MOSKVA/KYJEV - Na ruské hlavné mesto Moskva sa v nedeľu pokúšalo zaútočiť bezpilotné lietalo. Zostrelila ho protivzdušná obrana, informuje o tom status moskovského primátora Sergeja Sobianina na platforme Telegram. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 528

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 528 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Na hranici Ukrajiny a Ruska bol otvorený hraničný priechod Kolotilovka-Pokrovka (regióny Sumy a Belgorod), ktorý bol od začiatku vojny uzavretý. Hraničná kontrola bude fungovať pre vracajúcich sa Ukrajincov.

21:10 Peskov uviedol, že vydanie The New York TImes skreslilo jeho slová o Putinovom znovuzvolení.  "Absolútne to novinár The New York Times podáva nesprávne. Z jeho strany zaznela otázka o voľbách a o tom, kto bude zvolený. Odpoveď znela: miera konsolidácie spoločnosti okolo prezidenta je absolútne bezprecedentná a už teraz sa dá s istotou povedať, že ak bude Putin nominovaný, bude znovu zvolený s obrovskou výhodou, o tom niet pochýb. Ale voľby sú demokracia, hovoril o tom na svojom príhovore aj samotný prezident. Hoci na druhej strane stoja nemalé peniaze, vopred je jasné, že Putin bude znovuzvolený s obrovskou výhodou. O tom sme hovorili,“ povedal Peskov.

20:45 Ďalšie fotky mosta Chonhar.

20:20 "Kvôli politike (Lukašenkovho) režimu je dnes naše mierumilovné Bielorusko nazývané agresorskou krajinou a dostalo sa na rovnakú úroveň ako Rusko," vyhlásila Cichanovská na výročnom stretnutí bieloruskej opozície vo Varšave, ktoré sa vlani konalo v Litve. Svojimi slovami odkazovala na skutočnosť, že Rusko využíva  pri svojej pokračujúcej vojenskej agresií voči Ukrajine využíva aj územie Bieloruska.

19:40 Nové mierové rozhovory o Ukrajine sa môžu uskutočniť na okraji summitu G20 v Indii, ktorý je naplánovaný na september, píše Bloomberg. Rusko tam mimochodom nebude.

19:20 Ukrajina dostala z Francúzska nové rakety dlhého doletu SCALP. Kyjev dostal úpravu s dojazdom až 290 km.

18:55 Kým v posledných týždňoch Ukrajina posilnila svoju protiofenzívu na juhovýchode, bezpilotné lietadlá a rakety zaútočili na ruské vojenské sklady a infraštruktúru na okupovanom Kryme, ktorý slúži ako centrálny logistický uzol pre ruské sily na juhu Ukrajiny.

18:20 Saudská Arábia a ďalšie krajiny navrhli princípy možného mierového plánu na ukončenie vojny na Ukrajine. Urobili tak počas schôdzky v saudskoarabskej Džidde, na ktorej sa počas tohto víkendu zúčastnili predstavitelia približne 40 krajín sveta vrátane USA, Ukrajiny, Číny a viacerých štátov EÚ. Pre agentúru DPA to v nedeľu uviedli viacerí diplomati blízki rokovaniam. 

17:35 Peskov o voľbách 2024 v rozhovore pre The New York Times: "Naše prezidentské voľby nie sú skutočnou demokraciou, je to nákladná byrokracia. Putin bude budúci rok znovu zvolený s viac ako 90 percentami hlasov."

17:00 Účastníci mierových rokovaní o Ukrajine v Saudskej Arábii spoločné vyhlásenie odmietli.

16:30 Ruské štátne médiá v nedeľu uviedli, že Ukrajina podnikla ďalší raketový útok na strategicky významný Čongarský most, ktorý spája Ruskom anektovaný Krymský polostrov s okupovanou časťou juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Na moste a v jeho okolí došlo k viacerým výbuchom, informujú stanica Sky News a denník The Guardian. 

16:05 Ruský splnomocnenec tvrdí, že Ukrajina narazila na most spájajúci okupovaný Krym a Chersonskú oblasť.

15:45 Volodymyr Zelenskyj zablahoželal vojenským vzdušným silám Ukrajiny k ich profesionálnej dovolenke.

15:10 V regióne Moskvy je veľký požiar, horí továreň na športové produkty Leko.

14:50 Viac ako 17 mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bol v nedeľu štátny znak bývalého Sovietskeho zväzu, umiestnený na štíte obrovskej sochy Matka Vlasť v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, nahradený ukrajinským — trojzubcom. Informovala o tom agentúra DPA. Trojzubec začali robotníci osadzovať v sobotu, práce však prerušili pre začínajúcu tmu.

14:25 Objavili sa nové zábery poškodenej ruskej pristávacej lode „Olenegorsky Gornyak“. V blízkosti ruskej lode bol spozorovaný plávajúci žeriav, núdzové záchranné plavidlo a dva potápačské člny.

14:00 Hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat povedal, že posledný pokus Ruska zaútočiť na letisko v Starokostiantynive bol neúčinný, pretože existujú protokoly na ochranu lietadiel.

13:45 Sociálnodemokratická strana Nemecka, ktorej šéfuje nemecký kancelár Olaf Scholz, po prvý raz vyzvala na presun rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu.

13:30 Prvýkrát od začiatku invázie ruských síl Ukrajinu vyšlo tlačené vydanie časopisu Playboy. Na obálke je modelka a televízna moderátorka Iryna Bilocerkovecová, ktorá bola ťažko zranená v prvých dňoch vojny v Kyjevskej oblasti a absolvovala niekoľko operácií, informovala v nedeľu na svojej stránke nemecká spravodajská televízia n-tv. "Lekári na Ukrajine povedali, že pravdepodobne zomriem. Ale ja som s nimi nesúhlasila," hovorí v rozhovore Bilocerkovecová, ktorej manžel pracoval pre starostu Kyjeva Vitalija Klička. Jej deti mali šťastie a z ostreľovania vyviazli bez zranení.

13:20 2 zabití a 2 zranení pri ruských útokoch na Doneckú oblasť za posledných 24 hodín.

13:00 Po vojne by mali muži dostať zákaz opustiť Ukrajinu na ďalšie tri roky, inak ako národ neprežijeme, povedal Denysenko, poradca ministra vnútra.

12:30 Ukrajina dostala od februára 2022 pôžičky a granty od medzinárodných partnerov vo výške 60 miliárd dolárov, uviedol poslanec Najvyššej rady Zheleznyak.

11:50 Tisícky ruských výsadkárov zrejme zahynuli alebo utrpeli zranenia v útočnej vojne, ktorú Moskva vedie na Ukrajine, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany. Odhady Londýna pritom súvisia s výrokmi veliteľa ruských vzdušných síl generálplukovníka Michaila Teplinského, ktorý 2. augusta v prejave na výročných oslavách ruských výsadkových jednotiek hovoril o 8500 zranených výsadkároch. Tí sa podľa Teplinského neskôr vrátili na front na Ukrajine, prípadne frontovú líniu sami odmietli opustiť.

11:40 Na ruské hlavné mesto Moskva sa v nedeľu pokúšalo zaútočiť bezpilotné lietalo. Zostrelila ho protivzdušná obrana, informuje o tom status moskovského primátora Sergeja Sobianina na platforme Telegram. "Dnes okolo 11.00 h (10.00 h SELČ) došlo k pokusu o preniknutie dronu do Moskvy. Pri približovaní ho zničili sily protivzdušnej obrany," napísal Sobianin.

11:15 Vojenská správa ukázala následky nočného útoku okupantov.

11:00 Následky nočného útoku na Vysokú školu ekonómie a obchodu v Donecku.

10:30 Podľa vzdušných síl Rusko odpálilo 14 rakiet Kalibr a tri rakety Kinžal v prvej vlne útoku 5. augusta večer.

9:30 Rodiny mŕtvych Wagnerových žoldnierov už nedostávajú vydané osvedčenia o účastníkoch vojny.

8:45 Turkménska štátna letecká spoločnosť Turkmenistan Airlines v sobotu oznámila, že do konca októbra predlžuje pozastavenie svojich letov do Moskvy v dôsledku obáv o bezpečnosť. Tie súvisia s nedávnym nárastom počtu dronových útokov v ruskej metropole. Pozastavenie letov medzi turkménskym hlavným mestom Ašchabad a Moskvou zostane v platnosti do 28. októbra "v súvislosti so situáciou vo vzdušnom priestore Moskvy a na základe posúdenia rizika v záujme zaistiť letovú bezpečnosť," uviedli turkménske aerolínie vo vyhlásení.

8:15 Včera večer bola zasiahnutá Donecká národná univerzita ekonómie a obchodu.

8:00 Ukrajinský erb je už na Pamätníku Matky Ukrajiny.

7:30 Predseda výboru lotyšského parlamentu pre občianstvo a migráciu Ingmárs Lídaka upozorňuje, že existuje veľmi vysoká pravdepodobnosť, že približne 6000 ruských občanov dostane v septembri od vlády v Rige príkaz opustiť krajinu. Dôvodom je, že nepodnikajú úradmi stanovené kroky na opätovné vydanie povolenia na pobyt v Lotyšsku. 

7:00 Dnes je Deň ukrajinských vzdušných síl.

6:30 Zástupca Hlavného spravodajského riaditeľstva #ukrajinského ministerstva obrany Andrij Jusov pre tlačovú agentúru Ukrinform uviedol, že predtým zverejnená informácia o odpálení rakiet z územia Bieloruska mohla byť výsledkom provokácie zameranej na zavlečenie krajiny do vojny.

Ruská riadená strela zasiahla v Kupiansku transfúznu stanicu 

Podľa Zelenského "sú tam mŕtvi a zranení" a "záchranári likvidujú požiar". Informovali agentúra AFP a britská stanica BBC. Ukrajinský prezident dodal: "Už len tento jeden vojnový zločin vypovedá o ruskej agresii všetko." K tomuto útoku došlo krátko po tom, ako Zelenskyj informoval, že ruské rakety zasiahli objekt ukrajinskej firmy Motor Sič - jednej z viacerých spoločností, ktoré ukrajinská vláda po invázii ruskej armády zrekvirovala.

Spoločnosť Motor Sič vyrábala motory pre rôzne vrtuľníky radu Mi, ktoré v minulosti kupovalo aj Rusko. Okrem toho vyrábala aj motory pre lietadlá IL, AN a iné. Zasiahnutý výrobný objekt Motor Sič sa nachádza neďaleko mesta Chmeľnyckyj na západnej Ukrajine, približne 300 kilometrov juhozápadne od Kyjeva.Chmeľnycká oblasť je od línie frontu vzdialená stovky kilometrov. Na jej území sa nachádza aj významná ukrajinská letecká základňa. V posledných mesiacoch bola táto oblasť pravidelne terčom ruských útokov.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Paul Ellis/Pool Photo via AP)

Ako uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ruské provojnové kanály na platforme Telegram tvrdia, že v Chmeľnyckom okrese bolo v sobotu napadnuté letisko Starokosťantyniv, ktoré bolo pred vojnou rozpútanou Ruskom zmodernizované podľa štandardov NATO. Na tomto letisku sa údajne nachádzajú bombardéry Su-24M schopné niesť britské rakety Storm Shadow - rakety s najdlhším doletom, ktoré používa ukrajinská armáda. Podľa ukrajinského letectva bolo v sobotu večer na západnú časť Ukrajiny odpálených viacero hypersonických balistických rakiet Kinžal, a to zo západoruskej Tambovskej oblasti.

Explózie boli v sobotu hlásené i zo Záporožskej oblasti

 Z Chmeľnyckej oblasti bolo následne hlásených viacero výbuchov. Ukrajinské letectvo zaznamenalo aj odpálenie strely aj z územia Bieloruska, informuje CNN. Explózie boli v sobotu hlásené i zo Záporožskej oblasti, kde v dôsledku ruského raketového útoku došlo k požiaru v areáli na predmestí oblastnej metropoly Záporožie. Pred sobotňajším útokom Rusko avizovalo rýchlu odvetu za piatkový útok na ruské vojenské lode na čiernomorskej základni Novorossijsk. Ukrajincom sa pri ňom údajne podarilo vážne poškodiť výsadkovú loď ruskej čiernomorskej flotily.
 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu