Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

VOJNA na Ukrajine Deň päťstotridsiaty ôsmy (13. augusta 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Rusko v nedeľu oznámilo, že vypálilo varovné výstrely na nákladnú loď plaviacu sa do ukrajinského prístavu Izmajil na brehu Čierneho mora. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 535

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 535 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Ukrajina očakáva od MAAE kritickejší postoj k jadrovej elektrárni Záporoží. Rusko otvorene premenilo elektráreň na vojenskú základňu a úmyselne porušuje požiadavky ukrajinského regulátora, uviedol úradujúci šéf Štátnej jadrovej dozornej inšpekcie Ukrajiny Oleh Korikov.

21:10 Ruská armáda zaútočila na mesto Bilozirka v Chersonskej oblasti 13. augusta, pričom poškodila najmenej 12 obytných budov a zranila 31-ročnú ženu a muža, informovala vojenská správa Chersonskej oblasti.

20:43 K výbuchu došlo v blízkosti bytového domu, zrútené sú dlaždice z fasády "na úrovni 7. až 13. poschodia", uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Podľa neho nie sú žiadne obete, predbežná verzia hovorí, že škody boli spôsobené "v dôsledku útoku UAV." Poškodených bolo asi 15 áut, dodal guvernér.

20:20 Roman Starovoyt, gubernátor ruskej oblasti Kursk, 13. augusta tvrdil, že „mušle pochádzajúce z Ukrajiny“ zasiahli dom v dedine Volfino a zranili troch ľudí. Vjačeslav Gladkov, guvernér ruského regiónu Belgorod, tiež tvrdil, že ruská protivzdušná obrana zachytila ​​v ten istý deň dva drony v regióne.

20:00 Francúzsko bude pokračovať vo výcviku ukrajinskej armády napriek tomu, že už splnilo svoj cieľ 6000 vojakov stanovený na tento rok, uviedol minister ozbrojených síl Sebastien Lecornu.

19:30 Ukrajinskí partizáni podpálili ruskú vojenskú základňu v okupovanom Mariupole, informoval Petro Andriushchenko, poradca exilového starostu Mariupolu, 13. augusta. Rusko stratilo najmenej 10 vojakov, tri nákladné autá a päť áut, povedal v príspevku na Telegrame.

19:00 Vláda Lotyšska podporila pripojenie sa k deklarácii krajín G7 o dlhodobej podpore Ukrajiny, uviedol kabinet ministrov krajiny.

18:35 Okresný súd Solomensky v Kyjeve o dva mesiace predĺžil pre Pašu Mercedes obdobie povinností (nosiť elektronický náramok; objaviť sa v orgáne, ktorý vedie proces; neopustiť miesto bydliska bez súhlasu vyšetrovateľa).

18:12 Ukrajinskí novinári identifikovali ruských veliteľov údajne zapojených do útokov rakiet P-800 Onyx na Odesu 19. júla a 23. júla, ktoré poškodili mestské pamiatky UNESCO.

17:19 Nemecký kancelár Olaf Scholz podporil v nedeľu pokračovanie medzinárodných rozhovorov o spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine. V otázke ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine sa však vyjadril zdržanlivo. Informuje agentúra DPA.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (5)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

17:10 Pri dnešnom ruskom ostreľovaní dvoch dedín v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny bolo zabitých sedem civilistov, vrátane dvoch detí: 12-ročného chlapca a 23-dňového dievčaťa. Oznámil to dnes podľa agentúry Reuters ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

16:35 Hasič zomrel po tom, čo utrpel zranenia pri ruskom raketovom útoku na Pokrovsk v Doneckej oblasti zo 7. augusta, ktorý si vyžiadal až 10 obetí, informovala štátna pohotovostná služba.

16:15 AFU zničila štyri Msta-S SAU v Doneckej oblasti s pomocou HIMARS, informovali ukrajinské médiá.

15:40 Ukrajinské sily zničili v noci na nedeľu dva ruské provizórne sklady munície v okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to hovorca južného veliteľstva ukrajinskej armády Vladyslav Nazarov. Správu priniesol ukrajinský spravodajský portál The Kyiv Post a následne web britskej televízie Sky News.

15:10 Počet ľudí, zabitých v nedeľu pri ruskom ostreľovaní dvoch dedín v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, stúpol zo šesť na sedem. Informovali o tom ukrajinskí predstavitelia, na ktorých sa odvolal portál britskej televízie Sky News.

14:35 Ukrajinské ozbrojené sily dosiahli "takticky významný" pokrok vo svojej protiofenzíve, píše The New York Times s odvolaním sa na analytikov. Podľa hodnotenia denníka ukrajinské ozbrojené sily ovládli 16 až 20 kilometrov územia v smere na Berdiansk a Melitopol.

13:45 Poľsko vytvára novú vojenskú jednotku blízko hraníc s Bieloruskom, povedal poľský minister národnej obrany Mariusz Blaszczak.

13:35 12-ročný chlapec, ktorý sa dostal pod paľbu útočníkov v regióne Kherson, zomrel v nemocnici.

13:30 Rusko v nedeľu oznámilo, že vypálilo varovné výstrely na nákladnú loď plaviacu sa do ukrajinského prístavu Izmajil na brehu Čierneho mora.Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská hliadkovacia loď spozorovala loď Sukru Okan plaviacu sa pod vlajkou tichomorského ostrovného štátu Palau, ktorá smerovala do Izmajila. Kapitán nereagoval na výzvy na zastavenie s cieľom umožniť ruským úradom prehliadku zameranú na možný prevoz nedovolených druhov tovaru.

13:20 Záchranári začali hasiť horiaci sklad v Moskve.

13:15 Ruský útok zabil v Chersonskej oblasti 7 civilistov vrátane 3-týždňového dieťaťa.

13:00 Nový štátny hraničný znak Ukrajiny vztýčili na neveľkom, ale strategicky dôležitom Haďom ostrove v Čiernom mori. V sobotu večer o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Toto ukrajinské územie patriace do Odeskej oblasti sa preslávilo hneď na začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Vtedy ruskí dôstojníci na vojnovej lodi Moskva, pýche Čiernomorskej flotily, cez vysielačku vyzývali ukrajinských vojakov, ktorí tam boli umiestnení, aby sa vzdali - inak ich zabijú.

12:30 V regióne Moskva horí sklad miestneho podniku, píše miestna verejnosť.

12:00 Šesť osôb vrátane malého dieťaťa prišli o život v nedeľu počas ruského ostreľovania Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. "Rusko v Chersonskej oblasti zabilo šesť osôb," uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko v aplikácii Telegram. Takisto zverejnil zábery z obdobia po útoku. Na jednej z fotografií sa nad domov vznáša stĺp dymu.

11:00 Existuje reálna pravdepodobnosť, že Kremeľ prestal financovať ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu. Tá pravdepodobne smeruje k úprave počtu členov či znižovaniu platov. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany.  Vagnerovci by sa podľa britského ministerstva mohli obrátiť i na Bielorusko ako zdroj podpory. "Početná sila by však bola významným a potenciálne nevítaným odlivom skromných bieloruských zdrojov," píše britský rezort obrany.

10:00 Ruskí okupanti začali útočiť na Ukrajinu svojimi vlastnými šahedmi, píše #britská výskumná skupina Conflict Armament Research.

9:10 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinský dron nad územím Belgorodskej oblasti. Tá hraničí s viacerými oblasťami vo východnej časti Ukrajiny. Dron bol podľa ministerstva zneškodnený približne o 4.00 h miestneho času (3.00 h SELČ). Obete a ani škody nehlásili, informácie však nebolo možné nezávisle overiť. Predstavitelia ukrajinskej armády v sobotu oznámili, že kyjevské sily dosiahli pokrok na juhu krajiny, píše The Guardian. Získali tam pod kontrolu nešpecifikované časti územia a zaznamenali čiastočné úspechy aj v okolí obce Robotyne v Záporožskej oblasti.

9:00 Podľa údajov štátneho prokurátora zabili ruskí útočníci od začiatku rozsiahlej invázie 500 detí.

8:00 Pláže v Odese sú oficiálne otvorené prvýkrát od začiatku vojny. 

6:30 V okupovanom Oleshky, Chersonskom regióne, boli cez noc zničené 2 muničné sklady.

6:00 Ruské štátne kanály pomlčali o piatkovom dronovom útoku na Moskvu, upozornil ruský investigatívny portál Agentstvo. Útok sa podľa neho pritom líšil od tých predchádzajúcich v Moskve tým, že sa neodohral v noci, ale vo deň. Dron navyše preletel nad husto zaľudnenými oblasťami, kým sa zrútil na nábreží blízko miestnej nemocnice na severozápade mesta, poznamenal portál.

Rusko začalo vyrábať svoju verziu iránskych dronov Šáhed, tvrdia odborníci na zbrane

Odborníci pritom vychádzajú z analýzy dvoch dronov, ktorými Rusko zaútočilo v južnej časti Ukrajiny. Oba tieto preskúmané bezpilotné lietadlá pomenované Geraň-2 vyzerali ako drony Šáhed-136, obsahovali ale elektronické moduly, ktoré predtým Rusko používalo vo svojich výzviteľných dronoch. Názov Geraň-2 ruské sily už dlhší čas používajú pre iránske drony.

Zvyšky zostreleného iránskeho dronu Šáhed
Zobraziť galériu (5)
Zvyšky zostreleného iránskeho dronu Šáhed  (Zdroj: SITA/Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP, File)

Skúmané bezpilotné lietadlá sa líšili tiež v konštrukcii tela. Experti sa síce domnievajú, že drony boli vyrobené v Rusku, ale že väčšina jednotlivých súčastí pochádza z iných krajín. Rovnako tomu bolo aj pri iránskych dronoch Šáhed.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu