Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty (25. augusta 2023)

Portrét šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina Zobraziť galériu (3)
Portrét šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina (Zdroj: TASR/AP/Photo/Dmitri Lovetsky)

KYJEV - Ukrajinský generálny štáb hlási bojový úspech a upevňovanie dosiahnutých pozícií v sektoroch Novodanylivka - Novoprokopivka a Mala Tokmačka - Očeretuvate v Záporožskej oblasti na juhu krajiny, kde vedie ofenzívu proti ruským inváznym silám a usiluje tam o prelom. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Ukrajinci vo štvrtok postúpili bližšie k druhej ruskej obrannej línii pri dedine Robotne, ktorá sa nachádza neďaleko spomínanej štvorice obcí. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 547

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 547 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:55 Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa sa rozhodol piť pivo v centre Kyjeva.

21:45 Ruské sily sa na východe Ukrajiny preskupujú a chystajú sa obnoviť svoju ofenzívu. Na sociálnych sieťach to dnes uviedol veliteľ pozemných vojsk ukrajinskej armády, generál Oleksandr Syrskyj.

21:40 Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan v piatok vyhlásil, že oživenie pôvodnej obilnej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou je pre Turecko prioritou. S inými možnými alternatívami sú totiž podľa neho spojené riziká, informovala agentúra AFP. 

21:25 "Ukrajina prevzala iniciatívu od nepriateľa" - bývalý predstaviteľ NATO Giampaolo Di Paola. V rozhovore pre gruzínsku službu Rádia Liberty Di Paola zdôraznil, že Ukrajine chýba letecká dominancia.

21:12 Na žiadosť Ukrajiny bol údajne vo Fínsku zadržaný jeden z popredných bojovníkov ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Na sociálnych sieťach to v piatok uvádzajú účty spájané s wagnerovcami, píše správa agentúry Reuters.

21:05 Najvyšší americký generál povedal, že ukrajinské sily prelomili hlavnú líniu ruskej obrany. Ukrajinské jednotky zaútočili cez prvý hlavný obranný pás, ktorý ruské jednotky budovali mesiace, uviedol v rozhovore predseda Zboru náčelníkov štábov USA Mark Milley.

20:40 Ruské sily zasiahli Nikopol a zabili civilistov. Ruské jednotky zaútočili na Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti 25. augusta, pričom zabili 59-ročného muža, informoval guvernér Serhii Lysak.

20:20 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v piatok oznámil, že na mieste zrútenia lietadla, v ktorom sa údajne nachádzal aj šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, sa našli tzv. čierne skrinky. Výbor potvrdil aj nález tiel všetkých desiatich obetí, o ktorom už predtým informovali ruské záchranné služby. Informuje agentúra AFP.

Na snímke nákladné auto odchádza s časťou súkromného lietadla, ktoré malo patriť Jevgenijovi Prigožinovi.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke nákladné auto odchádza s časťou súkromného lietadla, ktoré malo patriť Jevgenijovi Prigožinovi.  (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

20:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v Kyjeve stretol s tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom.

19:35 Lotyšská Štátna bezpečnostná služba (VDD) v piatok zadržala štyroch Lotyšov podozrivých zo spolupráce s ruskou tajnou službou FSB. Informuje agentúra DPA. VDD uviedla, že trestné stíhanie voči štyrom osobám sa začalo už 1. augusta. Traja z nich sú vo vyšetrovacej väzbe, štvrtý je stíhaný na slobode, avšak má zakázané Lotyšsko opustiť.

19:05 Z miesta havárie odstraňujú trosky Prigožinovho lietadla.  Vyšetrovatelia našli "čierne skrinky" len 24 hodín po havárii.

18:50 Päť štátov Európskej únie vrátane Slovenska sa dohodlo, že budú spoločne presadzovať predĺženie zákazu dovozu ukrajinského obilia až do konca tohto roka. Informoval o tom v piatok poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus po videorozhovore so svojimi rezortnými kolegami z Rumunska, Maďarska, Bulharska a Slovenska, informuje agentúra AFP.

18:25 Estónska premiérka Kaja Kallasová čelí tlaku na odstúpenie z funkcie po tom, ako vyšlo najavo, že jej manžel je čiastočným vlastníkom spoločnosti, ktorá zostala pôsobiť v Rusku aj po vlaňajšom vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Informuje piatková správa agentúry Reuters.

18:05 Heineken predal svoje podnikanie v Rusku za 1 €.  Jedna z najväčších svetových pivovarníckych spoločností Heineken N. V. oznámila, že uzavrela predaj svojho ruského biznisu.

17:50 Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan sa v piatok stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ich rokovania sa týkali možného oživenia tzv. obilnej dohody s Ruskom, ktorá Ukrajine umožňovala bezpečný vývoz obilia cez Čierne more. Informuje správa agentúry AFP odvolávajúca sa na vyhlásenie tureckého rezortu diplomacie. 

17:25 Na cintoríne žoldnierov, ktorý otvoril Prigozhin, boli ploty a kríže mŕtvych útočníkov vyhodené na skládku.

17:00 Bieloruský líder Alexander Lukašenko v piatok vyjadril presvedčenie, že šéf Kremľa Vladimir Putin nenesie zodpovednosť za stredajšiu haváriu lietadla, v ktorom sa údajne nachádzal aj šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. 

16:36 Lukašenko povedal, že Prigožina varoval pred možným pokusom o atentát „Keď sme naposledy leteli do Emirátov, dostal som od svojich zdrojov veľmi vážne informácie o pokuse o atentát na Jevgenija Prigožina,“ povedal.

16:20 Ruský prezident Vladimir Putin nevycestuje v septembri na summit skupiny G20 do Indie, oznámil v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Putin podľa neho nemá v pláne cestovať na summit, pretože sa sústreďuje na tzv. špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine, informuje agentúra DPA. 

16:10 Nemecká prokuratúra v piatok uviedla, že vyšetruje pokus o vraždu ruskej novinárky žijúcej v Berlíne Jeleny Kosťučenkovej. Je jednou z troch novinárok v exile, ktoré mali príznaky možnej otravy. Informujú webové stránky denníkov The Guardian a The Wall Street Journal. "Môžeme potvrdiť, že prebieha vyšetrovanie pokusu o vraždu novinárky Jeleny Kosťučenkovej," uviedol hovorca prokuratúry. Odmietol však poskytnúť ďalšie podrobnosti, čo zdôvodnil citlivosťou prípadu.

16:00 Putin nemôže byť za vraždou Prigozhina. "Neviem povedať, kto to urobil. Nestanem sa právnikom ani pre svojho staršieho brata. Putina však poznám. Je to veľmi pokojný a dokonca pomalý človek, ktorý sa rozhoduje aj v iných, menej komplikovaných veciach. Takže si neviem predtaviť, že to urobil Putin. Je to príliš hrubá a neprofesionálna práca,“ povedal Lukašenko.

15:55 Šéf Kremľa Vladimir Putin vo štvrtok podpísal dekrét, na základe ktorého budú musieť členovia ruských polovojenských skupín zložiť prísahu vernosti Ruskej federácii. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa toto rozhodnutie oficiálne vzťahuje na tzv. dobrovoľnícke útvary, čo je termín, ktorým sa v Rusku zvyčajne označujú žoldnierske skupiny.

15:32 Ruskí vyšetrovatelia potvrdili smrť pilota lietadla, na ktorého palube bol podľa ruských úradov aj šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. S odvolaním sa nemenovaný zdroj o tom v piatok informovala agentúra Reuters. Na zozname cestujúcich lietadla Embraer, ktoré sa v stredu 23. augusta zrútilo nad Tverskou oblasťou severozápadne od Moskvy, bolo okrem Prigožina ďalších deväť ľudí. Išlo o siedmich pasažierov a troch členov posádky vrátane pilota Alexeja Levšina.

15:20 "Prigozhin nikdy nepožiadal o bezpečnostnú ochranku." Lukašenko vyšiel zo svojej jaskyne a urobil prvé vyhlásenie o Prigozhinovej smrti.

15:00 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zadržala učiteľku podozrivého zo spolupráce s okupačnými úradmi. Podľa bezpečnostnej služby učiteľka lýcea v Kramatorsku preniesla informácie okupantom prostredníctvom svojho blízkeho priateľa, ktorý je v radoch ministerstva pre mimoriadne situácie LPR.

14:45 Na internete sa šíria zábery údajne zachytávajúce podvozok a krídlo z havarovaného lietadla Jevgenija Prigožina. V piatok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Ruský kanál 112 na platforme Telegram zverejnil fotografie a videá trosiek, ktoré podľa tvrdenia tohto kanála dopadli tri kilometre od miesta havárie v Tverskej oblasti, nachádzajúcej sa severozápadne od Moskvy.

14:25 Tvrdenia Západu, že šéf súkromnej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin bol zabitý na príkaz z Kremľa, i ďalšie podobné špekulácie sú "absolútne lži". Vyhlásil to dnes podľa agentúry Reuters hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ten rovnako odmietol definitívne potvrdiť smrť šéfa wagnerovcov s tým, že je potrebné počkať na výsledky testov.

13:47 Fínsko oznámilo vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 101,5 milióna dolárov.

13:30 Ukrajinská vláda po vnútornej inšpekcií odvolala z funkcie šéfa Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS) Serhija Kruka. Oznámil to v piatok ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Vláda sa rozhodla odvolať Serhija Kruka z pozície šéfa Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie," uviedol Klymenko na sociálnej sieti Telegram. Minister dôvod, pre ktorý bol Kruk z funkcie odvolaný, neuviedol. Napísal však, že sa tak stalo po vnútornej inšpekcií DSNS, o ktorej poskytol len málo informácií.

12:55 Peskov označil vyhlásenia zo Západu, že za smrťou Prigožina môže byť Kremeľ, za absolútnu lož.

12:19 Rusko usadilo ľudí z Ruska v okupovaných častiach Záporožskej oblasti, aby zabezpečilo priaznivé výsledky v plánovaných nezákonných falošných voľbách, informoval 25. augusta generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

11:55 Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov vyjadril sústrasť s údajnou smrťou lídra žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA. "Jeho smrť je veľká strata pre celú krajinu," napísal Kadyrov v aplikácii Telegram vo štvrtok krátko po tom, ako sa k správam o údajnej smrti vodcu vagnerovcov po prvý raz vyjadril ruský prezident Vladimir Putin. Kadyrov tiež vyjadril sústrasť príbuzným Prigožina.

11:42 Skupina ruských militantov, ktorí bojujú za záujmy Ukrajiny, vyzvala po stredajšom páde lietadla žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny, aby prebehli na druhú stranu a pridali sa do jej radov. V piatok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

11:22 Bojová efektivita Wagnerovej skupiny už nie je faktorom vo vojne Ruska proti Ukrajine, povedal hovorca Pentagonu generál Pat Ryder na tlačovom brífingu 24. augusta v odpovedi na otázku o predpokladanom úmrtí šéfa Wagnera Jevgenija Prigožina pri leteckom nešťastí.

10:39 Ukrajinský generálny štáb hlási bojový úspech a upevňovanie dosiahnutých pozícií v sektoroch Novodanylivka - Novoprokopivka a Mala Tokmačka - Očeretuvate v Záporožskej oblasti na juhu krajiny, kde vedie ofenzívu proti ruským inváznym silám a usiluje tam o prelom. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Ukrajinci vo štvrtok postúpili bližšie k druhej ruskej obrannej línii pri dedine Robotne, ktorá sa nachádza neďaleko spomínanej štvorice obcí.

10:24 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 25. augustu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu