Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoštyridsiaty druhý (17. augusta 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: military.com)

KYJEV/MOSKVA -Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala ruského agenta, ktorý údajne plánoval raketový útok na Kyjev. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 539

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 539 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:54 Ukrajinské ministerstvo obrany vyzvalo vo štvrtok občanov v brannom veku, aby aktualizovali svoje osobné údaje v armádnych odvodových úradoch a "prekonali strach". TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

21:30 Ankara upozornila Moskvu, aby sa vyhla ďalšej eskalácii napätia v Čiernom mori. Uviedla to vo štvrtok kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v reakcii na incident z minulého víkendu. Ruská armáda vtedy vypálila varovné výstrely na tureckú nákladnú loď. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

21:12 Uniknuté dokumenty ukazujú, že Rusko "neustále napreduje" vo svojich plánoch na výrobu vlastnej verzie iránskeho bezpilotného lietadla kamikadze Shahed na použitie proti ukrajinským cieľom, uviedol dnesdenník Washington Post.

21:11 Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko navštívil frontovú líniu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský generálny štáb. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

19:58 Ukrajina možno dostane zo zásob Česka zostávajúce vrtuľníky Mi-24/35 sovietskej výroby, ktoré jej armáda vyraďuje z prevádzky v prospech novších amerických modelov, uviedla ČTK s odvolaním sa na ministra obrany.

19:57 Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy navrhol, že vojna na Ukrajine by mohla byť ukončená zorganizovaním nových referend na Ruskom okupovaných územiach. Týmto vyjadrením si vyslúžil kritiku Kyjeva. Informuje o tom TASR podľa štvrtkovej správy agentúry AFP.

18:50 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že dostala z Nemecka nové protilietadlové systémy IRIS-T. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Kyjev sa snaží posilňovať svoju protivzdušnú obranu voči čoraz intenzívnejším ruským raketovým útokom.

18:03 Rusko deportovalo ďalších 450 detí z oblastí Ukrajiny pod ruskou okupáciou, informovalo dnes Centrum národného odporu.

18:02 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že Ukrajina prišla o štyri obrnené vozidlá Stryker, ktoré jej dodali Spojené štáty. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News. Išlo by o prvú stratu týchto vozidiel, pripomína Sky News, ktorá však správy nebola schopná nezávisle overiť.

16:36 Iba Ukrajina môže rozhodnúť, kedy budú vhodné podmienky na rokovania o ukončení vojny. Vo štvrtok to uviedol generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Zároveň potvrdil nezmenený postoj NATO po nedávnom vyjadrení svojho spolupracovníka. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

16:34 Ukrajina úplne nesplní všetkých sedem odporúčaní EÚ, ktoré Kyjevu predložila, aby do októbra začal prístupové rozhovory, uviedla podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanishyna, ako dnes informovala agentúra Interfax-Ukrajina.

16:32 Ruské sily podnikli neúspešné protiútoky proti nedávno oslobodenej obci Urožajne v Doneckej oblasti, uviedol 17. augusta plukovník Mykola Uršalovyč.

16:31 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dnes dekrét, ktorým odvolal z funkcie všetkých vedúcich vojenských odvodových úradov. Opatrenie nadobúda účinnosť okamžite.

15:38 Jedna žena zahynula a ďalšia utrpela zranenia pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti. Vo štvrtok to uviedol tamojší gubernátor Oleh Synehubov. Moskva zas hlásila postup na frontovej línii, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

14:13 Ukrajina úplne nesplní všetkých sedem odporúčaní EÚ, ktoré Kyjevu predložila na začatie prístupových rokovaní, uviedla dnes podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanishyna.

13:45 NATO bude podporovať Ukrajinu až do jej víťazstva, povedal generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

13:30 Nemecko odovzdalo Ukrajine ďalšie dva odpaľovacie zariadenia protivzdušnej obrany IRIS-T, ako aj 5 000 nábojov kalibru 155 mm, radary GO12 a nákladnú dopravu.

13:15 Moment zostrelenia ruského vrtuľníka Ka-52 Alligator bojovníkmi 47. brigády.

13:10 Ukrajina sa začala systematicky usilovať o oživenie svojich vzťahov s Afrikou a o zníženie vplyvu Ruska na tomto kontinente. V rozhovore pre agentúru AFP zverejnenom vo štvrtok to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Kuleba konštatoval, že "v Afrike začíname od nuly". Tento kontinent podľa neho „potrebuje systematickú a dlhodobú prácu" a výsledky neprídu "zo dňa na deň".

12:45 Na Ukrajine sa počas 3 dní vyzbieralo potrebných 235 miliónov hrivien v rámci rozsiahlej zbierky organizovanej UNITED24, „Vráť sa živý“ a monobankou na 10 tisíc kamikadze dronov pre AFU.

12:15 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala ruského agenta, ktorý údajne plánoval raketový útok na Kyjev. SBU informovala, že 23-ročný zadržaný pracoval pre hlavné riaditeľstvo ruských ozbrojených síl, pričom vyhľadával pozície ukrajinských obranných síl v Kyjeve a jeho okolí. Najviac sa údajne zaujímal o vojenské základne, na ktorých sa vykonávajú servisné a údržbové práce. Ruským úradom však poskytoval aj informácie o elektrických rozvodniach v hlavnom meste.

12:10 Rusko uložilo spoločnosti Google pokutu vo výške troch miliónov rubľov (29.362 eur) za to, že na svojej platforme ponechala obsah, ktorý Moskva označuje za "falošný". Išlo o informácie o "špeciálnej vojenskej operácii", ako Rusko nazýva svoju inváziu na Ukrajine. Rusko od svojej vlaňajšej invázie na Ukrajinu sprísnilo kontrolu nad médiami v krajine, a to najmä v súvislosti s informovaním o tejto vojne. Zaviedlo prísnejšie tresty za "diskreditáciu" a šírenie údajne nepravdivých informácií o ruských ozbrojených silách.

12:00 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jednotky ruskej protivzdušnej obrany vo štvrtok ráno zneškodnili ukrajinské bezpilotné lietadlo, ktoré preniklo do vzdušného priestoru Belgorodskej oblasti. Uviedla to britská televízia Sky, podľa ktorej informácie o obetiach alebo materiálnych škodách zatiaľ nie sú k dispozícii. Britská televízia pripomenula, že v podmienkach vojny nie je možné ihneď overiť tvrdenia bojujúcich strán.

11:45 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken telefonoval v stredu s Američanom Paulom Whelanom, ktorého už vyše štyri roky zadržiavajú v Rusku. Blinken podľa jedného z nemenovaných zdrojov Whelanovi povedal, aby "nestrácal vieru". Dodal, že Spojené štáty spravia všetko, čo bude v ich silách, aby sa čo najskôr vrátil domov. Ďalší zdroj CNN uviedol, že išlo už o druhý telefonát tejto dvojice, prvý podľa jeho slov prebehol 30. decembra.

11:15 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili 4 ľudí a 17 zranili.

11:00 Ukrajinská armáda zostrelila ruský vrtuľník Ka-52 smerom na Bachmut, uviedol veliteľ vzdušných síl Mykola Oleshchuk.

10:00 V Rusku sa začalo trestné konanie proti Grigorijovi Melkonyantsovi, predsedovi hnutia Golos, za organizovanie práce „nežiaducej mimovládnej organizácie“.

9:30 Námestníčka ministra obrany Ukrajiny Anna Malyarová vyhlásila, že osada Urozhaine v Doneckej oblasti bola oslobodená.

9:00 Spojené štáty odsúdili útoky ruských síl na ukrajinské prístavy na rieke Dunaj, ktoré sú dôležité pre vývoz obilia. V noci na štvrtok to podľa agentúry DPA uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. "Je to neprijateľné. (Ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi je globálna potravinová bezpečnosť jednoducho ukradnutá... Takéto kroky Kremľa majú negatívny vplyv na ukrajinských poľnohospodárov a všetkých, ktorí sú najviac ohrození nedostatkom potravín," uviedol americký rezort diplomacie.

8:20 USA uvalili sankcie na spoločnosti zapojené do obchodov so zbraňami medzi Ruskom a Severnou Kóreou.

8:00 Česko uvalilo sankcie na šéfa ruskej korporácie Tactical Missiles Borisa Obnosova a jeho rodinu.

7:45 Žoldnierska Vagnerova skupina bola v Bielorusku zaregistrovaná ako spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá sa má zaoberať "vzdelávacími aktivitami". Informovala o tom v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na údaje z registra právnických a fyzických osôb bieloruského ministerstva spravodlivosti.

Bieloruský web Zerkalo okrem toho napísal, že Vagnerovu skupinu so základným imaním 200 bieloruských rubľov (72,50 eura) zaregistrovali 4. augusta úrady okresu Asipovičy. Organizácia ako právnický subjekt sídli v bieloruskej obci Ceľ, kde sa nachádza poľný tábor Vagnerovej skupiny a kam sa časť žoldnierov presunula po svojej vzbure proti ruskému vojenskému vedeniu.

7:10 Ukrajinské jednotky postupujú.

6:45 Vrchný veliteľ Zalužnyj sa stretol s predstaviteľmi vojenského vedenia Spojených štátov a Veľkej Británie.

6:15 Ukrajina nebude môcť túto jeseň a zimu používať americké stíhačky F-16, vyhlásil v stredu večer hovorca vzdušných síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat. "Už teraz je jasné, že nebudeme schopní Ukrajinu túto jeseň a zimu brániť bojovými stíhačkami F-16," uviedol Ihnat. Ukrajina opakovane vyzýva svojich západných spojencov na to, aby jej dodali stíhačky F-16. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by to bol jasný signál, že invázia Ruska na Ukrajinu skončí porážkou.

V Rusku zomrel generál, ktorý krátko velil invázii na Ukrajinu

"Po dlhej chorobe zomrel v Moskve Hrdina Ruska, generálplukovník Gennadij Valerijevič Židko. Mal som šťastie tohto človeka poznať," uviedol Degťariov na sociálnej sieti Telegram. Židko mal 57 rokov. Podľa Sky News prevzal Židko velenie nad tzv. špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine vlani koncom mája, keď postup ruskej armády na Ukrajine už začínal stagnovať.Velenie vtedy Židko prevzal od generála Alexandera Dvornikova.

Židkovo krátke pôsobenie na čele invázie však bolo neisté. V prvých týždňoch jeho velenia sa mu poradilo dosiahnuť niekoľko úspechov, no neskôr bol degradovaný na veliteľa vojenského okruhu, uviedlo denník The Washington Post. V októbri bolo potom verejne oznámené, že Židko bol bez udania dôvodu stiahnutý z operácií na Ukrajine. Velenie invázie následne prevzal generál Sergej Surovikin. Židko predtým velil aj ruským operáciám v Sýrii, začo si v roku 2017 vyslúžil najvyššie ruské vyznamenanie Hrdina Ruska.

 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu