Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstotridsiaty šiesty (11. augusta 2023)

Ruská armáda ostreľovala oblasť Záporožia Zobraziť galériu (7)
Ruská armáda ostreľovala oblasť Záporožia (Zdroj: TASR/AP Photo/Bram Janssen)

KYJEV/MOSKVA - Rusko v piatok oznámilo, že zasiahlo dočasnú základňu zahraničných žoldnierov v ukrajinskom meste Záporožie. Ruské útoky v ďalších častiach krajiny si vyžiadali obete z radov vojakov aj civilistov vrátane osemročného chlapca. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 533

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 533 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

 

21:37 Prvá skupina šiestich ukrajinských pilotov zrejme nedokončí výcvik na používanie stíhačiek F-16 skôr než v lete budúceho roka. Napísal to v piatok americký denník The Washington Post, ktorý sa opieral o vyjadrenia vysokopostavených politických aj armádnych predstaviteľov Ukrajiny. Tí sa sťažujú na prieťahy, informuje TASR.

21:31 Ukrajina začala v piatok rokovať so Spojeným kráľovstvom o bilaterálnej dohode o bezpečnostných záväzkoch. Rokovanie prebieha na pracovnej úrovni. Na svojom konte na platforme X, známej donedávna pod názvom Twitter, o tom podľa britskej televízie Sky News informoval šéf kancelárie ukrajinského rezidenta Andrij Jermak.

21:12 Európska únia odovzdala Ukrajine 223.800 kusov delostreleckej munície, uviedol hovorca EÚ Peter Stano s tým, že ide o prvú časť dodávky celkovo milióna kusov munície, ktoré európske krajiny sľúbili poskytnúť ukrajinskej armáde v priebehu roka. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

20:15 Do Litvy zbehol z ruskej armády ďalší dôstojník. V pobaltskej krajine požiadal o politický azyl, uviedla dnes na svojom ruskojazyčnom webe britská BBC, ktorá s utečencom hovorila.

20:13 Ruské sily dnes ostreľovali Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, pričom zranili ženu, uviedol predseda Dnepropetrovskej oblastnej rady Mykola Lukašuk.

19:40 Ruskom dosadený starosta okupovaného mestečka Lazurne, čiernomorského letoviska v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, sa vyhrážal miestnym obyvateľom, že bez ruských dokladov nedostanú inzulín, ani ďalšie lieky. Rodičom, ktorí odmietajú svojich potomkov posielať do ruských škôl, pohrozil deportáciou detí za frontovú líniu. O prípade dnes informoval list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na starostov prejav, zachytený v sociálnych sieťach, vrátane oficiálneho účtu mestečka. Okupačná správa sa snaží aj týmto nátlakom Ukrajincov prinútiť, aby prijali ruské občianstvo.

18:59 Ukrajinská tajná služba SBU dnes oznámila, že podozrieva vodcu ukrajinských komunistov Petra Simonenka zo schvaľovania ruskej agresie a z verejných výziev na prevzatie moci v krajine. Simonenka z jeho vily pri Kyjeve podľa SBU na jeho žiadosť vyviezli do Ruska ruské špeciálne sily vlani na jar, keď sa ruské vojská museli stiahnuť od Kyjeva.

18:58 Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba dnes vyzval partnerov Ukrajiny, aby Kyjevu poskytli rakety dlhého doletu ako Taurus a ATACMS, pričom zdôraznil, že budú rozmiestnené len na území Ukrajiny.

18:57 USA sa snažia zabezpečiť, aby Ukrajina mala dostatok prostriedkov na protivzdušnú obranu, uviedla dnes ukrajinská veľvyslankyňa v USA Oksana Markarová.

17:47 Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie na ruských podnikateľov Piotra Avena, Michaila Fridmana, Germana Chana a Alexeja Kuzmičeva, informovala v piatok britská stanica BBC.

17:02 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) dnes oznámila, že zadržala obyvateľa Odesy, ktorý je podozrivý z odovzdávania informácií o vojenských základniach a dôsledkoch leteckých útokov Rusku.

17:01 Ukrajinská štátna pohraničná služba dnes oznámila, že Holandsko darovalo Ukrajine šesť mobilných zdravotníckych komplexov.

16:16 Litva v reakcii na prítomnosť tisícov príslušníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku posilnila ochranu a bezpečnostné opatrenia na 680 kilometrov dlhej hranici s touto krajinou. Informovala o tom agentúra DPA.

16:08 Ukrajinské sily zachytili jednu zo štyroch rakiet Kh-47 Kinžal, ktoré Rusko dnes namierilo na letisko v Ivanofrankovskej oblasti, informovali vzdušné sily.

15:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal v piatok šéfov všetkých regionálnych vojenských náborových centier. Odôvodnil to podozreniami z korupcie, ktoré by podľa neho mohli vyústiť až do vlastizrady. Informovala o tom agentúra AFP.

14:55 Nemecko môže súhlasiť s poskytnutím rakiet Taurus Ukrajine, ak budú naprogramované tak, aby nezasiahli ruské územie. Informoval o tom magazín Spiegel s odvolaním sa na svoje zdroje.

14:09 V hoteli Reikartz v ukrajinskom Záporoží, ktorý vo štvrtok zasiahla ruská raketa, len o chvíľu skôr skončil detský prímestský tábor, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Tábor sa skončil o šiestej večer miestneho času (17.00 SELČ), raketa do hotela udrela o 19.00 h miestneho času a zabila jedného človeka, ďalším šestnástim ľuďom spôsobila zranenia. Deťom sa nič nestalo. Jedno osemročné dieťa ale dnes zomrelo pri ostreľovaní v Ivano-Frankivskej oblasti na západe Ukrajiny. Iný ruský útok si dnes podľa úradov vyžiadal obeť na živote tiež v Chersone na juhu Ukrajiny.

13:45 Rusko v piatok oznámilo, že zasiahlo dočasnú základňu zahraničných žoldnierov v ukrajinskom meste Záporožie. Ruské útoky v ďalších častiach krajiny si vyžiadali obete z radov vojakov aj civilistov vrátane osemročného chlapca. "V oblasti mesta Záporožie bolo zasiahnuté miesto dočasného umiestnenia zahraničných žoldnierov," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

13:30 Ozbrojené sily Ukrajiny urobili zázrak a zatlačili Rusov späť do obranných pozícií, informuje Pentagon.

13:00 Počet samovrážd medzi ruskými dôstojníkmi sa od začiatku vojny výrazne zvýšil.

12:30 Systémy protivzdušnej obrany v piatok zostrelili ruské hypersonické strely Kinžal vypálené na Kyjev. Oznámila to vojenská správa v ukrajinskom hlavnom meste. V piatok v Kyjeve zaznamenali viacero výbuchov. Išlo o zásahy protivzdušnej obrany proti týmto strelám, píše DPA. Úlomky z nich podľa úradov dopadli aj na územie detskej nemocnice a strechu súkromného domu v severnej časti Kyjeva. Obete nehlásili.

12:15 Ukrajina označila Bacardi, najväčšiu súkromnú spoločnosť na výrobu liehovín, za medzinárodného sponzora vojny na svojom území, keďže neodišla z ruského trhu, ale naopak rozširuje tam svoje aktivity. Ukrajinská Národná agentúra pre prevenciu korupcie vo štvrtok (10. 8.) zaradila spoločnosť Bacardi Limited so sídlom v Hamiltone na Bermudách na svoj zoznam "medzinárodných vojnových sponzorov".

12:10 Moment výbuchu dronu v Moskve.

12:00 Ruské útoky za posledný deň zabili štyroch ľudí, 41 bolo zranených.

11:30 Starosta Moskvy Sergej Sobianin v piatok oznámil, že systém protivzdušnej obrany nad ruskou metropolou zneškodnil bezpilotné lietadlo.Starosta v aplikácii Telegram uviedol, že úlomky dronu dopadli v jednej zo štvrtí v západnej časti hlavného mesta. Z miesta nehlásili zranenia ani škody.

11:15 Nemecké historické mesto Würzburg darovalo tri hasičské vozidlá svojmu ukrajinskému partnerskému mestu Ľvov po tom, ako ho v júli zasiahol ruský raketový útok. Predstavitelia Würzburgu a dvaja dobrovoľní hasiči previezli vyradené, ale plne funkčné vozidlá 1150 kilometrov na hraničný priechod medzi obcou Korczowa v Poľsku a obcou Krakovec na Ukrajine, oznámil vo štvrtok magistrát tohto mesta v spolkovej krajine Bavorsko.

10:45 K výbuchu v ruskej metropole sa vyjadril primátor Moskvy.

10:15 Nová učebnica dejepisu určená pre študentov od 16 do 18 rokov sa do ruských škôl dostane začiatkom septembra pri príležitosti nového školského roka. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, podľa ktorej obsah učebnice odráža pohľad ruského prezidenta Vladimira Putina na vzťahy so Západom či jeho interpretáciu príčin vojny na Ukrajine.

10:10 "Úlomky (zostrelenej) rakety dopadli na územie jednej z detských nemocníc hlavného mesta. K zraneniam ani škodám nedošlo. Na mieste sú záchranné zložky," dodal Kličko.Predstavitelia mesta po zaznení protileteckého poplachu oznámili, že kyjevská protivzdušná obrana je aktivovaná. Letecký poplach bol vyhlásený po celej Ukrajine. Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že Rusko zaútočilo na Kyjevskú oblasť hypersonickými raketami, píše agentúra Reuters. 

10:05 Proces vyslania 245 vojakov, ktorých Belgicko na šesť mesiacov nasadilo v rámci mnohonárodného práporu NATO v Litve, vo štvrtok dokončili. Vyslanie všetkých vojakov na doplnenie "bojovej skupiny" NATO v Litve pod velením Nemecka potvrdilo vo štvrtok večer belgické ministerstvo obrany, uviedla tlačová agentúra Belga. Ich cieľom je zúčastniť sa na rotačnej misii posilňujúcej východné krídlo Severoatlantickej aliancie.

9:45 Na Primorskom území Ruskej federácie došlo k povodni spôsobenej dažďami a tajfúnom "Hanun".

8:45 V Kaluge náhle začala horieť elektrická rozvodňa. Niekoľko dedín zostalo bez elektriny.

7:45 Nemecko preveruje možnosť zásobovania Ukrajiny raketami dlhého doletu Taurus zo zásob Bundeswehru v najbližších mesiacoch a vedie tajné rokovania s predstaviteľmi obranného priemyslu, uvádza Spiegel.

6:45 Ruská armáda ostreľovala oblasť Záporožia. Jedna osoba bola zabitá a 16 zranených, medzi nimi aj deti.

6:30 Wagner začal vracať žoldnierov z Bieloruska do Ruska, pretože Lukašenko ich odmietol financovať.

Biely dom požiadal Kongres o súhlas na financovanie ďalšej pomoci pre Ukrajinu

Financie by pomohli Ukrajine a ďalším zraniteľným krajinám "zasiahnutým nevyprovokovanou a brutálnou ruskou inváziou", napísala riaditeľka Úradu pre riadenie a rozpočet Bieleho domu (OMB) Shalanda Youngová v liste adresovanom Kongresu. Takmer 10 miliárd z financií vyčlenených na novú vojenskú pomoc by bolo sústredených na doplnenie zásob amerického ministerstva obrany a urýchlenie výroby nového vybavenia, priblížil OMB.

Joe Biden
Zobraziť galériu (7)
Joe Biden  (Zdroj: TARS/AP)

"Prezident (Biden) opätovne potvrdil, že budeme stáť pri Ukrajine, ktorá bráni svoju nezávislosť, tak dlho, ako to bude potrebné," uviedla Youngová. Táto stratégia "úspešne zjednotila našich spojencov a partnerov a vybavila Ukrajinu na obranu proti ruskej agresii," dodala. Spojené štáty poskytli Ukrajine k 25. júlu vojenskú pomoc v hodnote už viac ako 43,7 miliardy dolárov, vyplýva z nedávneho vyhlásenia amerického ministerstva obrany.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyrr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu