Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Exprezident Trump predstúpil pred súd v prípade obvinení zo snahy zvrátiť voľby: Odmieta vinu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON – Bývalý americký prezident Donald Trump predstúpil vo štvrtok pred federálny súd vo Washingtone v prípade obvinení, že viedol sprisahanie s cieľom zvrátiť výsledky prezidentských volieb z roku 2020. Očakáva sa, že po oficiálnej obžalobe sa vyjadrí, že je nevinný. Sudkyňa tiež určí podmienky jeho ponechania na slobode počas ďalšieho priebehu procesu. Informujeme o tom podľa stanice CNN a agentúry AFP.

Pojednávanie sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení v budove federálneho súdu na dohľad od Kapitolu, sídla Kongresu USA, do ktorého 6. januára 2021 vtrhli stúpenci Trumpa, aby zabránili potvrdeniu víťazstva jeho súpera Joea Bidena vo voľbách. Trumpa v utorok 2. augusta obvinili v rámci vyšetrovania jeho snáh o zvrátenie výsledkov volieb z novembra 2020. Žaloba predložená osobitným vyšetrovateľom Jackom Smithom obsahuje štyri body. Exprezident je obvinený zo sprisahania s cieľom dopustiť sa podvodu voči Spojeným štátom či z bránenia úradného výkonu, zasadnutia Kongresu.

Smith spojil konanie Trumpa priamo s útokom na Kapitol

"Cieľom sprisahania bolo zvrátiť legitímne výsledky prezidentských volieb z roku 2020 vedomým tvrdením o volebnom podvode," uvádza sa v obžalobe. Smith spojil konanie Trumpa priamo s útokom na Kapitol, ktorý podľa neho "poháňali klamstvá" obvineného. Podľa žaloby Trump vedel, že jeho tvrdenia o volebnom víťazstve sú nepravdivé. Opakoval ich však, "aby sa zdali byť legitímnymi a aby vytvoril intenzívnu celonárodnú atmosféru nedôvery a hnevu a narušil tak dôveru verejnosti v priebeh volieb".

Trump je prvým exprezidentom USA, ktorý sa musí pred súdom zodpovedať z obvinení z trestných činov – a to vo viacerých prípadoch. V novej žalobe ide po prvý raz o jeho konanie počas pôsobenia v Bielom dome, uviedla agentúra DPA. Tretia a dosiaľ najvážnejšia obžaloba Trumpa prišla v čase, keď sa snaží o návrat do Bieleho domu ako favorizovaný kandidát na získanie nominácie Republikánskej strany vo voľbách v roku 2024.

Exprezident Trump predstúpil pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

V máji budúceho roka sa začne proces v prípade obvinení, že vo svojej rezidencii na Floride ukrýval tajné dokumenty. Exprezidenta obvinili aj v New Yorku v súvislosti s podplácaním pornoherečky. V oboch prípadoch trvá na svojej nevine. Usvedčenie v žiadnom z prípadov by mu však nebránilo v kandidovaní na prezidenta alebo vo výkone tejto funkcie, približuje agentúra AP.

Trump na súde odmietol vinu v súvislosti s voľbami z roku 2020

Bývalý americký prezident Donald Trump vo štvrtok odmietol obvinenia z toho, že viedol sprisahanie s cieľom zvrátiť výsledky prezidentských volieb z roku 2020 a pokúsil sa zmariť pokojné odovzdanie moci. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Trump, 77-ročný republikán, povedal sudkyni Moxile Upadhyayaovej, že je nevinný vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. Trump predstúpil pred federálny súd vo Washingtone, ktorý krátko na to opustil a jeho kolóna vozidiel zamierila späť na letisko, kde poskytol médiám stručné stanovisko.

"Toto je veľmi smutný deň pre Ameriku. Ide o prenasledovanie politického protivníka. Toto by sa v Amerike nemalo diať. Ide o prenasledovanie osoby, ktorá vedie s veľmi výrazným náskokom v republikánskych primárkach a s veľkým náskokom vedie pred Bidenom," povedal Trump. "Keď ma nedokážete poraziť, prenasledujete ma alebo stíhate. Nesmieme dovoliť, aby sa v Amerike diali takéto veci," dodal exprezident, ktorého cituje stanica Sky News. Trump je favoritom na republikánsku prezidentskú nomináciu do prezidentských volieb v roku 2024.

Viac o téme: VoľbyObvinenie Súd Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu