Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trump bude čeliť obvineniam z volebných podvodov v štáte Georgia: Súd mu stanovil kauciu

Trump bude čeliť obvineniam z volebných podvodov v štáte Georgia Zobraziť galériu (2)
Trump bude čeliť obvineniam z volebných podvodov v štáte Georgia (Zdroj: TASR/AP/Mary Altaffer)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že bude čeliť obvineniam súvisiacim s pokusmi o volebné podvody v štáte Georgia z roku 2020 a vo štvrtok sa dobrovoľne dostaví do väznice v meste Atlanta, informuje správa agentúry AFP a stanice CNN.

Trumpa začiatkom minulého týždňa v Georgii obžalovali z vydierania a celého radu volebných podvodov. Došlo k tomu po rozsiahlom vyšetrovaní jeho snáh zvrátiť volebnú porážku v tomto štáte. Obžalovaných bolo aj ďalších 18 ľudí vrátane Trumpovho bývalého osobného právnika Rudyho Giulianiho, ktorý po voľbách vyvíjal nátlak na miestnych zákonodarcov, a bývalého šéfa Trumpovej kancelárie Marka Meadowsa.

archívne video Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Súd v Georgii v pondelok určil Trumpovi podmienky kaucie, ktorej výšku stanovil na 200.000 dolárov. Prokurátorka okresu Fulton Willisová tiež nariadila, že Trump i ostatní obžalovaní v prípade sa musia najneskôr do piatkového poludnia miestneho času hlásiť úradom vo väznici v Atlante."Vo štvrtok pôjdem do Atlanty v štáte Georgia, kde ma ZATKNE radikálna ľavicová okresná prokurátorka Fani Willisová," napísal Trump na sociálnej sieti. 

Označil obvinenia za zmanipulované

Najnovšie obvinenia sú už štvrtými vznesenými voči 77-ročnému Trumpovi za uplynulých päť mesiacov. Zároveň ide o druhú obžalobu, ktorá sa týka jeho snáh o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020, v ktorých prehral proti kandidátovi demokratov Joeovi Bidenovi. Samotný Trump, ktorý sa opäť chystá kandidovať v amerických prezidentských voľbách v roku 2024, predtým označil obvinenia z volebných podvodov za zmanipulované.

Z dokumentov súdu vyplýva, že Trump o podrobnostiach súvisiacich s prípadom nemôže diskutovať s 18 spoluobžalovanými. Súd mu okrem toho zakázal priame i nepriame zastrašovanie možných budúcich svedkov v prípade. Podmienky kaucie stanovil sudca Scott McAfee a z dokumentu vyplýva, že s ňou súhlasila prokurátorka Fanni Willisová i Trumpovi obhajcovia.

Viac o téme: VoľbyObvinenie Donald TrumpGeorgia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu