Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Federálna porota rozhodla jednomyseľne: Útočník z pittsburskej synagógy dostal trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Roberta Bowersa, ktorý v roku 2018 v synagóge v Pittsburghu v americkom štáte Pensylvánia zastrelil 11 Židov, v stredu odsúdili na trest smrti.

Dvanásťčlenná federálna porota jednomyseľne rozhodla, že 50-ročný Bowers by mal byť za masovú streľbu popravený. Tá istá porota ho v júni uznala za vinného vo všetkých 63 bodoch obžaloby vrátane zločinu z nenávisti, ktorý mal za následok vraždu a pokus o vraždu.Bývalý vodič kamióna Bowers vošiel 27. októbra 2018 do Synagógy stromu života v Pittsburghu a začal strieľať.

Prokuratúra uviedla, že metodicky si vyberal obete a mnohé z nich postrelil viacnásobne a z tesnej blízkosti. Počas útoku bol vyzbrojený poloautomatickou útočnou puškou AR-15 a tromi pištoľami Glock. Počas vyčíňania vykrikoval, že "všetci Židia musia zomrieť". Bowers ešte pred útokom prezentoval na internete vyhranené protižidovské názory.

Ide o prvý rozsudok smrti v dobe úradovania prezidenta Joea Bidena

Trest smrti pre Bowersa žiadal už vtedajší americký prezident Donald Trump. Prokuratúra oň oficiálne požiadala v roku 2019. Bowersovi právnici tvrdili, že ich klient má schizofréniu a ponúkli dohodu o priznaní viny výmenou za doživotie. Prokuratúra to odmietla. Ide o prvý rozsudok smrti v dobe úradovania prezidenta Joea Bidena.

Viac o téme: útočníkSynagógaTrest smrtiútok USAPittsburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu