Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo veku 81 rokov zomrel spisovateľ, prekladateľ a novinár Ferenc Ardamica

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BRATISLAVA/LUČENEC - Vo veku 81 rokov zomrel spisovateľ, prekladateľ a novinár Ferenc Ardamica. Posledná rozlúčka so zosnulým bude 10. augusta popoludní na cintoríne v Lučenci. Informovala o tom rodina zosnulého.

Ardamica pracoval v rôznych zamestnaniach, novely a publicistiku písal od druhej polovice 60. rokov 20. storočia pre maďarské médiá na Slovensku. V Maďarsku mu možnosť publikovania zabezpečil časopis Palócföld.

V roku 1970 mu vyšla prvá zbierka poviedok, v dobe normalizácie ho režim umlčal. Po Nežnej revolúcii vydal niekoľko kníh, novely, tri prekladové knihy, román, dramatické diela i zbierku paródií. Jeho rozhlasové hry vysielala Maďarská redakcia Slovenského rozhlasu. Založil a redigoval Nógrádi Szó (Novohradské slovo). Neskôr pracoval ako spisovateľ a prekladateľ. Počas troch volebných období bol poslancom mestského zastupiteľstva v Lučenci.

Ocenilo ho tiež mesto Lučenec či Banskobystrický samosprávny kraj

Bol členom Zväzu maďarských spisovateľov v Budapešti, Spoločnosti maďarských spisovateľov na Slovensku, Zväzu slovenských prekladateľov a Syndikátu slovenských novinárov. Celoštátny zväz maďarských novinárov v Budapešti ho v roku 2006 vyznamenal Zlatým perom. Získal i ďalšie ocenenia, napríklad Zvláštnu cenu Spoločnosti maďarských spisovateľov na Slovensku či Rytiersky kríž Uhorského rádu za zásluhy - Magyar Érdemrend Lovagkeresztje. Ocenilo ho tiež mesto Lučenec či Banskobystrický samosprávny kraj.

Viac o téme: SpisovateľSmrťákLučenecFerenc Ardamica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu