Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česko dokončilo ratifikáciu obrannej zmluvy s USA: Podpísal ju prezident Pavel

Petr Pavel
Petr Pavel (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Česko dokončilo ratifikáciu zmluvy o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi. Dohodu podpísal prezident Peter Pavel, informoval v dnešnej tlačovej správe Hrad a uviedol, že dokument ešte podlieha spolupodpisu premiéra Petra Fialu (ODS). Parlamentné schvaľovanie zmluvy sprevádzali protesty odporcov prítomnosti amerických vojakov na českom území. Obe komory však dokument podporili značnou väčšinou hlasov. V Senáte zaň hlasovalo 66 zo 72 a v snemovni 115 zo 144 prítomných zákonodarcov.

Obranná zmluva so Spojenými štátmi dáva Česku podľa ministerky obrany Jany Černochovej (ODS) ďalšiu bezpečnostnú záruku a je cenná aj v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine. "V tejto situácii sa bez silného spojenectva s ďalšími demokratickými krajinami nezaobídeme," zdôraznila Černochová pri parlamentnom schvaľovaní zmluvy.

Archívne video: Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade

Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade (Zdroj: Facebook/Petr Pavel)

Vládni predstavitelia i zástupcovia opozičného hnutia ANO zdôrazňovali, že dohoda nie je o pobyte amerických vojakov ani o výstavbe základní ozbrojených síl USA v Česku. Dlhodobejšiu prítomnosť americkej armády v tuzemsku by vždy musel schvaľovať Parlament, upozorňovali. Potom by sa právne postavenie amerických vojakov riadilo obrannou zmluvou. Koaliční činitelia tiež odmietali prirovnávanie dohody k "dočasnému" pobytu sovietskych vojsk v niekdajšom socialistickom Československu po roku 1968.

Kritika hnutia SPD

Kritika pri parlamentnom prerokovaní zmluvy znela hlavne z opozičného hnutia SPD, podľa ktorého je dokument zmluvou o budúcej vojenskej prítomnosti USA v Česku. Dohoda je podľa zástupcov SPD jednostranne výhodná pre Spojené štáty a Česko je podriadenou stranou. Zástupcovia hnutia Tomia Okamury neúspešne volali po schvaľovaní v celoštátnom referende a po doplnkovom protokole, že v Česku nebude americká základňa.

Ostávalo už len Česko

Obrannú dohodu alebo podobný dokument má s USA väčšina krajín NATO. Z východných členov aliancie zostávala len ČR. Zhruba štyridsaťstranový dokument pojednáva o mnohých oblastiach, ktoré môžu súvisieť s prípadnou prítomnosťou amerických vojakov v Česku alebo spoluprácou amerických a českých ozbrojených síl na českom území. Zaoberá sa napríklad právnym postavením amerických vojakov, týka sa tiež ochrany životného prostredia, prevádzky motorových vozidiel americkými vojakmi a ich rodinami alebo napríklad postavením dodávateľov amerických ozbrojených síl. Predpokladá tiež oslobodenie amerických vojakov od daní a ciel v ČR. Súčasťou dohody je aj zoznam vojenských zariadení a priestorov českej armády, ktoré budú môcť americké ozbrojené sily za vopred dohodnutých podmienok využívať.

Parlament prijal k svojmu súhlasu s ratifikáciou na návrh ANO sprievodné uznesenie. Dolná komora v ňom uviedla, že uzavretie dohody znamená prehĺbenie praktickej obrannej spolupráce so Spojenými štátmi a prispieva k vyššej bezpečnosti Česka. Zdôraznila tiež, že dohoda nedáva americkým ozbrojeným silám bez predchádzajúceho českého súhlasu právo budovať v Česku stále vojenské základne ani v tuzemsku trvalo zdržiavať. Takisto nezakladá právo na rozmiestnenie jadrových zbraní.

Viac o téme: USAČeská republikaPetr PavelObranná zmluva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu