Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Apokalypsa v Slovinsku: Najhoršie povodne za 30 rokov! Premiér zvoláva bezpečnostnú radu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Gregor Ravnjak)

ĽUBĽANA - Slovinský premiér Robert Golob zvolal na sobotu zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady po tom, ako krajinu zasiahli prudké lejaky a následné obrovské záplavy, ktoré vyvolali mimoriadne situácie v celej krajine. Očakáva sa aj mimoriadne zasadnutie vlády. TASR informuje podľa agentúry STA, ktorá sa odvoláva na informácie z úradu premiéra.

Bezpečnosť občanov je na prvom mieste, uviedol Golob v prvej reakcii na aktuálnu situáciu v Slovinsku, ktorú označil za pravdepodobne najhoršiu prírodnú katastrofu, akú krajina zažila za posledné tri desaťročia. Systém pomoci pri katastrofách funguje dobre a všetky záchranné tímy robia všetko, čo je v ich silách, aby pomohli tým, ktorých postihla posledná vlna búrok a silných dažďov, dodal premiér, ktorý pre vzniknutú situáciu predčasne ukončil dovolenku.

Na včerajšej tlačovej konferencii informoval, že zvolal zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady, ktorá bude mať za úlohu koordinovať zásahy všetkých zainteresovaných strán s cieľom maximalizovať efektivitu. Po rokovaní bude nasledovať mimoriadne zasadnutie vlády, po ktorom budú predložené zmeny v zákone o obnove po živelných pohromách, ktoré majú urýchliť pomoc obciam. Golob očakáva, že budú schválené už budúci týždeň.

Apokalypsa v Slovinsku: Najhoršie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregor Ravnjak)

Platí najvyšší stupeň nebezpečenstva

Slovinsko v piatok postihli prudké lejaky a obrovské záplavy. Voda zatopila budovy, ničila cesty a mosty, pričom zomreli najmenej traja ľudia. Za posledných 24 hodín spadlo v Slovinsku asi 100 milimetrov zrážok, čo zodpovedá zhruba mesačnému priemeru, uviedla slovinská agentúra pre životné prostredie ARSO. Tá tiež včera oznámila, že v nasledujúcich 24 hodinách sa očakáva na väčšine územia Slovinska 40 až 80 milimetrov zrážok, lokálne na juhu a juhovýchode krajiny až 150 milimetrov. Červený, teda najvyšší stupeň nebezpečenstva, teraz platí pre väčšinu krajiny.

Nehody a dôsledky záplav komplikujú dopravu v Rakúsku

Nehody a dôsledky záplav spôsobených intenzívnym dažďom komplikujú od sobotňajšieho rána dopravu v Rakúsku. Informovala o tom agentúra APA. Podľa rakúskeho automobilového klubu ÖAMTC sa už v skorých ranných hodinách tvorili na tranzitných trasách rozsiahle kolóny. Najhoršia situácia bola v Salzburgu na Taurskej diaľnici (A10) a na obchvate Viedne (S1). Okolo siedmej hodiny ráno uzavreli na slovinskej strane pre nehodu Karavanský tunel (A11/A2).

 

Viac o téme: PočasieLejakyBezpečnostná radaSlovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu