Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záplavy, ktoré postihli Slovinsko v uplynulých dňoch, spôsobili škody za niekoľko miliárd eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ĽUBĽANA - Slovinský premiér Robert Golob v pondelok oznámil, že záplavy, ktoré túto krajinu postihli v posledných dňoch, spôsobili škody odhadom za niekoľko miliárd eur. Jeho vláda prijme opatrenia na pomoc najviac postihnutým domácnostiam a podnikom. Informuje chorvátska tlačová agentúra HINA.

Prudké lejaky a záplavy postihli severnú, západnú aj strednú časť krajiny. Zničili tam domy a budovy firiem a spôsobili spúšť na infraštruktúre. Od piatka 4. augusta zahynulo následkom krutého počasia šesť ľudí vrátane dvoch holandských štátnych príslušníkov, ktorých údajne zabil úder blesku. Cez víkend boli zo svojich domovov evakuované tisíce obyvateľov.

Archívne video: Stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, situácia je už pokojná, tvrdí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko

Stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, situácia je už pokojná, tvrdí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Prijmú plán pomoci pre domácnosti

Premiér Golob v pondelkovom prejave v televízii informoval, že jeho kabinet v utorok prijme plán pomoci pre domácnosti a podniky najhoršie zasiahnuté touto prírodnou katastrofou.

Slovinský úrad životného prostredia oznámil, že záplavy začali v pondelok ustupovať, ale niektoré oblasti krajiny sú stále odrezané od sveta. Vláda v Ľubľane z dôvodu obrovských záplav aktivovala v nedeľu Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany a požiadala o poslanie stavebných strojov. Chorvátska vláda v pondelok rozhodla, že potrebné stavebné stroje pošle susednej krajine do nasledujúcich 24 hodín, píše HINA. Chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlič Radman a jeho slovinská kolegyňa Tanja Fajonová v utorok navštívia záplavami zničené oblasti na severe Slovinska.

Viac o téme: PovodneSlovinskoRobert Golob
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu