Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Eurokomisia zdôraznila dôležitosť vzdelávania o holokauste Rómov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR, Radovan Stoklasa)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vzdala v utorok hold pamiatke státisícov rómskych obetí holokaustu a akcentovala dôležitosť vzdelávania o tejto problematike. Uvádza sa to v utorkovom tlačovom vyhlásení vydanom pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu, ktorý pripadá na 2. augusta.

"Keďže počet osôb, ktoré prežili holokaust, a svedkov týchto hrôz sa zmenšuje, je našou povinnosťou pokračovať v pripomínaní si ich pamiatky a odovzdávaní ich svedectiev. Preto je vzdelávanie o holokauste naďalej základným kameňom pri presadzovaní trvalého úsilia v boji proti protirómskemu zmýšľaniu, antisemitizmu, predsudkom a nenávisti," uviedli v spoločnom vyhlásení predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová.

Európa musí chrániť menšiny

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, Európa má povinnosť chrániť všetky svoje menšiny pred rasizmom a diskrimináciou. Preto je podľa nich potrebné vytvoriť a uplatňovať komplexný systém ochrany pred diskrimináciou, ktorý bude podporovať rešpektovanie ľudskej dôstojnosti a základných práv pre všetkých obyvateľov EÚ. Komisia preto opätovne vyzvala všetky členské štáty, aby sa zaviazali k napĺňaniu tzv. strategického rámca EÚ pre rovnosť, začleňovanie a účasť Rómov, ktorý bol prijatý v roku 2020.

Európsky parlament v roku 2015 vyhlásil 2. august za Európsky deň pamiatky rómskych obetí holokaustu, aby tak pripomenul okolo 500.000 európskych Rómov zavraždených v nacistami okupovanej Európe, čo predstavovalo najmenej štvrtinu ich vtedajšieho počtu.

Viac o téme: Európska úniaRómsky holokaustEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu