Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zahanbujúca blamáž pre Putina a Kim Čong-una: Ukrajinci šokovali a ukoristili samotné severokórejské rakety!

Kim Čong un a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Kim Čong un a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File)

KYJEV - Toto nemali v pláne: Kim Čong-un chcel podporiť svojho priateľa Vladimira Putina raketami vo vojne na Ukrajine. Teraz však severokórejské projektily lietajú okolo uší Rusov. Ukrajinci ich ukoristili.

To je dosť veľký trapas. Cieľom severokórejského vládcu Kim Čong-una bolo raketami podporiť armádu kremeľského tyrana Vladimira Putina vo vojne na Ukrajine. Teraz sa to však stalo niečo nečakané. Podľa reportéra Financial Times sa projektily dostali z pohľadu Moskvy a Pchjongjangu do nesprávnych rúk.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 522 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa reportéra majú ukrajinskí vojaci strieľať na ruských útočníkov raketami severokórejského pôvodu. Rakety vraj ukoristili Ukrajinci, naznačuje správa z kyjevského ministerstva obrany. Jurij Sak, poradca ministra obrany, pre Financial Times povedal: "Získali sme ich tanky, ich vybavenie a je veľmi pravdepodobné, že aj toto je výsledok úspešnej operácie ukrajinskej armády."

V správe sa ďalej hovorí, že severokórejské rakety zhabala z lode „spriatelená krajina“. Avšak kvalita rakiet je sporná. Kimove rakety sú "veľmi nespoľahlivé a niekedy robia vtipné veci", citoval reportér Financial Times ukrajinského delostrelca, ktorý ho varoval, aby sa nepribližoval príliš blízko k odpaľovaču rakiet Grad. Projektily boli použité na fronte v Záporoží. Mnohé rakety vyrobené v 80. a 90. rokoch sa však ukázali ako nespoľahlivé. Preto nie sú u ukrajinských vojakov obzvlášť obľúbené, vysvetľuje Financial Times.

Zahanbujúca blamáž pre Putina
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vladimir Putin a Kim Čong-un vytvárajú os zla

Len pred niekoľkými dňami sa severokórejský vládca Kim Čong-un stretol s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu a vymenili si názory na vojenské otázky. Informoval o tom severokórejský štátny zahraničný vysielateľ Voice of Korea. Kim a Šojgu sa v severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang dohodli na "záležitostiach spoločného záujmu v oblasti národnej obrany a bezpečnosti, ako aj v regionálnom a medzinárodnom bezpečnostnom prostredí," uvádza sa v správe.

Podrobnosti o obsahu rozhovoru neboli uvedené. Oficiálnym dôvodom Schoiguovej návštevy je 70. výročie ukončenia kórejskej vojny. "Návšteva prispeje k posilneniu rusko-severokórejských vojenských vzťahov," uviedla Moskva. Severná Kórea je podozrivá z poskytovania zbraní Rusku v jeho agresívnej vojne proti Ukrajine. V médiách sa o tom opakovane hovorilo ako o „osi zla“.

Viac o téme: RaketyRuskoVladimir PutinUkrajinaKim Čong-unKĽDRSergej Šojgu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu