Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kim Čong-un nariadil posilniť pripravenosť na možný vojnový konflikt

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

PCHJONGJANG - Severná Kórea posilní pripravenosť svojich ozbrojených síl na možný vojnový konflikt na Kórejskom polostrove. Nariadil to vo štvrtok vodca KĽDR Kim Čong-un, ktorý tiež odvolal doterajšieho náčelníka generálneho štábu armády. Správu sme prevzali z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na severokórejské štátne médiá.

Ústredný vojenský výbor Kórejskej strany pracujúcich sa na zasadnutí v Pchjongjangu dohodol na dôležitých plánoch v oblasti armády vrátane umiestnenia síl na frontovej línii a budúcich vojenských cvičeniach. Cieľom príslušných opatrení, ktoré podpísal Kim Čong-un, je zneutralizovať všetky druhy nepriateľských útokov v prípade vojny. Štátne médiá v správach píšu o nepriateľských silách, ktoré sa usilujú o vojenskú konfrontáciu s KĽDR. Pchjongjang za svojich nepriateľov označuje najmä USA a ich spojenca Južnú Kóreu.

Napätie sa opäť vystupňovalo

Kim počas zasadnutia odvolal náčelníka generálneho štábu severokórejskej armády Pak Su-ila, ktorého nahradil Ri Jong-gil, napísala štátna tlačová agentúra KCNA. Napätie na Kórejskom polostrove sa v poslednom období opäť vystupňovalo. Severná Kórea pokračuje v testoch balistických rakiet, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice. USA a Južná Kórea sa v apríli dohodli na posilnení vzájomnej vojenskej spolupráce.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaVojnovú konflikt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu