Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ECOWAS dal junte v Nigeri týždeň na to, aby sa vzdala moci: Inak použije silu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Ben Curtis)

ABUJA - Západoafrické krajiny dali v nedeľu vojenskej junte v Nigeri týždeň na to, aby sa vzdala moci. Nevylúčili pritom ani použitie sily a uvalenie sankcií v prípade, ak sa junta nestiahne. Informuje agentúra AFP.

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS), v ktorom je združených 15 afrických krajín, požaduje "okamžité prepustenie" demokraticky zvoleného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma a jeho dosadenie späť do funkcie. Bazouma totiž od stredy zadržiava armáda.

"V prípade, ak nebudú do týždňa splnené... tieto požiadavky, (ECOWAS) príjme všetky opatrenia nevyhnutné na nastolenie ústavného poriadku v Nigeri. Tieto opatrenia môžu zahŕňať použitie sily," uvádza sa v spoločnom vyhlásení zverejnenom po krízovom summite spoločenstva, ktorý sa uskutočnil v nigerskej metropole Abuja.

Bolo zvolané stretnutie šéfov obrany krajín ECOWAS

Vo vyhlásení, ktoré prečítal nigérijsky prezident a predseda spoločenstva ECOWAS Bola Tinubu, sa tiež uvádza, že bolo okamžite zvolané aj stretnutie šéfov obrany krajín ECOWAS. Západoafrické krajiny zároveň pohrozili "pozastavením všetkých finančných transakcií medzi členskými štátmi ECOWAS a Nigerom", ktorý je taktiež súčasťou tejto organizácie.

ECOWAS tiež uviedlo, že zmrazí majetok Nigeru vo svojej centrálnej banke a komerčných bankách a uvalí zákaz cestovania na nigerských vojenských predstaviteľom zapojených do prevratu, ktorým taktiež zmrazí majetok.

ECOWAS dal junte v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ben Curtis)

Bazouma v stredu zadržala prezidentská stráž

Vedenie nigerského vojenského prevratu v nedeľu pred summitom obvinilo ECOWAS z prípravy vojenskej intervencie v nigerskom hlavnom meste Niamey. Bazouma v stredu zadržala prezidentská stráž a oznámila, že preberá moc v krajine. Vodca stredajšieho prevratu a šéf prezidentskej ochranky generál Abdourahaman Tchiani sa následne v piatok vyhlásil za nového vodcu krajiny.

Mohamed Bazoum
Zobraziť galériu (3)
Mohamed Bazoum  (Zdroj: profimedia.sk)

Vojenský puč v Nigeri odsúdila väčšina afrických krajín, francúzsky prezident Emmanuel Macron, generálny tajomník OSN António Guterres i Európska únia. Podľa hovorcu vlády v Čade pricestoval v nedeľu do Nigeru  čadský prezident generál Mahamat Déby, ktorý chce prispieť k vyriešeniu súčasnej krízy v Nigeri. Táto cesta sa pritom uskutočnila z iniciatívy Čadu, ktorý s Nigerom susedí. Niger je chudobná púštna krajina, kde sa od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960 uskutočnili štyri úspešné prevraty a viacero neúspešných pokusov o puč.

Viac o téme: SilaJuntaSankcieMocNiger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu