Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

EÚ neuzná orgány zodpovedné za štátny prevrat v Nigeri

Josep Borell Zobraziť galériu (2)
Josep Borell (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Walschaerts)

BRUSEL - Európska únia (EÚ) v sobotu vyhlásila, že neuzná nigerských pučistov, ktorí sa tento týždeň uchopili moci, a že pozastavuje bezpečnostnú spoluprácu s touto nepokojnou krajinou. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Európska únia neuznáva a nebude uznávať orgány z puču v Nigeri," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Okrem ukončenia rozpočtovej pomoci "sa s okamžitou platnosťou na neurčito pozastavuje aj všetka spolupráca v oblasti bezpečnosti", dodal.

Prezidentská stráž v stredu zadržala demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma a uväznila ho v jeho oficiálnej rezidencii v hlavnom meste Niamey. Ide o najnovší prevrat v africkom regióne Sahel. Abdourahamane Tchiani, ktorý od roku 2011 viedol prezidentskú gardu, sa v piatok v štátnej televízii vyhlásil za hlavu tejto západoafrickej krajiny. V susednom Mali a Burkine Faso došlo od roku 2020 k dvom vojenským prevratom, keďže tieto krajiny bojujú proti dlhodobým povstaniam vedeným džihádistami, ktorí sú napojení na Islamský štát a al-Káidu.

Josep Borell
Zobraziť galériu (2)
Josep Borell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Walschaerts)

Bazoum "zostáva jediným legitímnym prezidentom Nigeru", uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vyzýva na jeho okamžité prepustenie a žiada, aby vodcovia prevratu niesli zodpovednosť za bezpečnosť prezidenta i jeho rodiny. Borrell ďalej uviedol, že EÚ je pripravená podporiť budúce rozhodnutia prijaté západoafrickým regionálnym blokom ECOWAS, a to "vrátane uvalenia sankcií".

Vedúci predstavitelia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) sa v nedeľu stretnú v nigérijskej metropole Abuja, kde budú rokovať o nigerskom prevrate, uviedol nigérijský prezident Bola Tinubu.

Viac o téme: PrevratNigéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu