Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hodiny zúfalého čakania v rozpálenom lietadle: Ľudia na palube odpadávali od tepla, pilot ich nechcel pustiť von

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MNÍCHOV - Počas opravy lietadla tureckej leteckej spoločnosti Tailwind na letisku v Mníchove došlo k neočakávaným incidentom: Vysoké vonkajšie teploty a nefunkčná klimatizácia v lietadle viedli ku kolapsu niekoľkých cestujúcich. Leteckú spoločnosť teraz vyšetrujú.

Dramatické udalosti sa odohrali na mníchovskom letisku 23. júla, keď lietadlo patriace tureckej leteckej spoločnosti Tailwind muselo pre technické ťažkosti čakať na dráhe viac ako tri hodiny, uvádza nemecká stránka BR.

archívne video

Z Bratislavy bude lietať najmodernejší Airbus A350-900 (Zdroj: Airbus)

Lietadlo, ktoré malo pôvodne odletieť do Antalye krátko pred 10. hodinou, zostalo stáť pri vysokých vonkajších teplotách. Problém bol v tom, že podľa správ v stroji nefungovala klimatizácia. V dôsledku toho vraj niekoľko pasažierov skolabovalo a zvracalo.

Pilot nenechal pasažierov vystúpiť

Po tom, čo museli pasažieri čakať asi tri hodiny v horúcom stroji, sa vraj podľa BR vehementne dožadovali, aby mohli lietadlo opustiť. Pilot v oznámení cestujúcim vraj vyzýval k opatrnosti a požiadal ich, aby nerobili „nič unáhlené“.

Letisko v Mníchove
Zobraziť galériu (2)
Letisko v Mníchove

Cestujúci volali na tiesňovú linku

Hovorca mníchovského letiska pre médiá potvrdil, že stroj nemohol pre technické problémy vyštartovať načas. Letisko však bolo o znepokojivých podmienkach na palube informované až okolo 12:40, keď zúfalí pasažieri zavolali na núdzovú linku.

Hneď po tomto poplachu boli podľa BR prijaté opatrenia. K lietadlu boli pritiahnuté schody, aby odbremenili pasažierov od prehriateho prostredia. Vyčerpaných cestujúcich potom odviezli do klimatizovaného terminálu, kde sa konečne občerstvili.

Prokurátor vyšetruje Tailwind

Lietadlo konečne pokračovalo v ceste tesne po 15:00 so všetkými pasažiermi, potvrdil ďalej hovorca letiska.

Závažné incidenty majú aj právne následky. V pondelok vyšlo najavo, že prokuratúra v Landshute začala predbežné konanie proti leteckej spoločnosti Tailwind. Účelom je zistiť, či za incident nesie vinu letecká spoločnosť.

Viac o téme: LietadloCestujúciHorúčavyMníchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu