Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V západnej Kanade zahynul pri páde vrtuľníka pilot, ktorý bojoval s požiarmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EDMONTON - Pilot vrtuľníka zahynul pri havárii v západnej Kanade a je to už tretie úmrtie za posledné dni súvisiace s bojom s lesnými požiarmi. Zároveň ide o najhoršiu zaznamenanú sezónu lesných požiarov v krajine, napísala vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Pilot bol jedinou osobou vo vrtuľníku, keď sa v stredu zrútil neďaleko jazera Haig v severozápadnej kanadskej provincii Alberta. Lesným robotníkom sa ho nepodarilo oživiť, uviedla Kráľovská kanadská jazdecká polícia. Za mŕtveho bol vyhlásení na blízkom letisku. Pilotom bol 41-ročný muž z mesta Whitecourt v provincii Alberta, ale polícia jeho meno nezverejnila. "Je mnoho ľudí po celej krajine, ktorí neváhajú pomáhať počas týchto veľmi, veľmi vážnych lesných požiarov; chránia svoje rodiny, svoje komunity, svojich spoluobčanov," povedal kanadský premiér Justin Trudeau. "A stratiť troch hasičov či ľudí pomáhajúcich v boji s požiarmi je srdcervúce," dodal. Minulý týždeň prišla o život 19-ročná hasička Devyn Galeová, keď na ňu spadol strom neďaleko mesta Revelstoke v provincii Britská Kolumbia.

Bojoval s prírodným požiarom

Adam Yeadon (25) zahynul v sobotu 15. júla, keď bojoval s prírodným požiarom v blízkosti svojho domu v obci Fort Liard v kanadských Severozápadných teritóriách. Hovorca Komisie pre bezpečnosť dopravy Chris Krepski informoval, že na odľahlé miesto havárie vrtuľníka majú prísť vo štvrtok dvaja vyšetrovatelia. Uviedol, že signál z núdzového lokalizačného majáka prišiel okolo 18.00 h miestneho času. Dodal, že havarovaný stroj sa nachádza v močaristej oblasti. Vo štvrtok popoludní bolo v provincii Alberta 117 aktívnych požiarov, pričom 17 z nich horelo nekontrolovane. Tisíce požiarov zatiaľ spálili túto sezónu po celej Kanade vyše 110.000 štvorcových kilometrov územia. Kanada, ktorá sa pre svoju zemepisnú polohu ohrieva rýchlejšie než zvyšok planéty, zažíva extrémne prejavy počasia - ich sila a častý výskyt sa zvyšujú pod vplyvom zmeny klímy, uviedla tlačová agentúra AFP.

Viac o téme: PilotPožiarPád vrtuľníka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu