Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prezident Pavel je s výsledkami summitu spokojný: Ukrajina dostala viac než mohla čakať

Petr Pavel
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA — Summit Severoatlantickej aliancie splnil podľa českého prezidenta Petra Pavla očakávania, pretože Ukrajina dostala uistenie, že v okamihu, keď budú naplnené podmienky a dôjde k politickému rozhodnutiu, stane sa členom NATO. Dostala tiež materiálne, finančné aj bezpečnostné záruky. To je podľa neho viac, než mohla očakávať, preto je s výsledkami spokojný. Vyhlásil to v stredu po skončení summitu NATO.

 "S výsledkami summitu som spokojný, pretože naplnil očakávania a ukázal, že Aliancia — aj keď nám môže pripadať ťažkopádna — v dobe, keď je potrebné sa rozhodnúť, dokáže rozhodnutia prijímať rýchlo a efektívne," povedal Pavel. Ukrajinu sa podarilo uistiť, že nezostane sama a že jej ostatné štáty budú pomáhať, dodal.

VIDEO Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade

Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade (Zdroj: Facebook/Petr Pavel)

Zdôraznil, že Kyjev dostal uistenie, že v okamihu, keď budú naplnené podmienky a dôjde k politickému rozhodnutiu, stane sa členom NATO. "Myslím si, že je to asi viac než mohla Ukrajina očakávať, lebo je tam jasný prísľub, jasne vyjadrená podpora a vôľa dosiahnuť cieľ — to znamená obnovu hraníc Ukrajiny a jej suverenity. Zároveň je jasne povedané, že nikto iný v tom nebude hrať rolu. Nepadne žiadne rozhodnutie o Ukrajine bez Ukrajiny," spresnil Pavel. Podľa neho sú to dostatočné garancie, aby sa Ukrajina po tomto summite cítila istejšia a spokojnejšia.

Česko je pripravené zapojiť sa do systému podpory Ukrajiny

"Aliancia sa výrazne zhodla na všetkých bodoch, ktoré si stanovila na tento summit" konštatoval Pavel a menoval napríklad posilnenie východného krídla a celkovej obranyschopnosti NATO schválením regionálnych plánov či nastavenie dlhodobého rámca financovania. Pavel tiež uviedol, že Česko je pripravené zapojiť sa do systému podpory Ukrajiny, ktorý v stredu oznámila skupiny G7. Zatiaľ je však podľa neho predčasné hovoriť o konkrétnych spôsoboch.

Viac o téme: ČeskoVýsledkyUkrajinaVilniusSummit NATOPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu