Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľsko, Litva a Lotyšsko sa zhodli: Hrozia Bielorusku pre Wagnerovcov zatvorením hraníc

(Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľsko, Litva a Lotyšsko by sa mohli spoločne rozhodnúť zavrieť svoje hranice s Bieloruskom, ak by tam došlo k nejakým závažným incidentom zo strany ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Povedal to vo štvrtok poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski, informuje správa agentúry Reuters.

"Ak dôjde k vážnym incidentom s účasťou Vagnerovej skupiny na hraniciach krajín NATO a EÚ, ako sú Poľsko, Litva alebo Lotyšsko, nepochybne podnikneme spoločnú akciu," povedal Kamiňski. "Nevylučujem, že ak sa rozhodneme, že je to v danej chvíli správna reakcia, budeme smerovať úplnej izolácii Bieloruska," doplnil poľský minister.

archívne video 25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom

25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, sa 19. júla rozhodlo presunúť časť svojich armádnych jednotiek zo západu na východ krajiny. Dôvodom bola prítomnosť žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny na území susedného Bieloruska, ako aj ich spoločné cvičenia s bieloruskými vojakmi, ktoré prebiehali neďaleko poľských hraníc. 

Putin obvinil Poľsko z územných ambícií

O dva dni neskôr obvinil ruský prezident Vladimir Putin Poľsko z územných ambícií v niekdajšom Sovietskom zväze. Vyhlásil tiež, že akákoľvek agresia voči Bielorusku bude považovaná za útok na Rusko, pripomína Reuters. Poľsko, ktoré popiera akékoľvek územné ambície v Bielorusku, poskytuje útočisko odporcom režimu Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Varšava sa zároveň stala jedným z najvernejších podporovateľov Kyjeva po tom, čo Rusko vo februári 2022 na Ukrajinu zaútočilo.

Reuters pripomína, že cestná doprava medzi Poľskom a Bieloruskom je od februára obmedzená vzhľadom na zhoršujúce sa vzťahy oboch krajín. Poľsko okrem toho obviňuje Bielorusko z toho, že na ich spoločných hraniciach umelo vytvára migračnú krízu, a to tak, že tam priváža migrantov z krajín Blízkeho východu či Afriky. Minsk to popiera.

Viac o téme: HraniceHrozbaWagnerovciMariusz Kamiňski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu