Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súd na Ďalekom východe zbavil ruského novinára nálepky zahraničného agenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VLADIVOSTOK - Súd v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe zrušil rozhodnutie ruského ministerstva spravodlivosti o vyhlásení novinára Daniila Gubareva za tzv. zahraničného agenta. S odvolaním sa na spravodajský web Mediazona o tom v utorok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá dodala, že ide o prvý takýto prípad v Rusku.

RFE/RL však súčasne pripomenula, že v roku 2021 súd v Petrohrade síce vyradil z registra tzv. zahraničných agentov humanitárnu nadáciu na pomoc ľuďom nakazeným vírusom HIV, ale súd vyššieho stupňa o šesť mesiacov neskôr toto rozhodnutie zrušil. Gubarev vedie publicistický kanál news.VL o dianí vo Vladivostoku a v Prímorskom kraji. 

archívne video Matovič zatiaľ rozhodnutie súdu o Haščákovi nedostal, hovorí o snahe umlčať ho

Matovič zatiaľ rozhodnutie súdu o Haščákovi nedostal, hovorí o snahe umlčať ho (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za zahraničného agenta bol vyhlásený v marci tohto roku. Ministerstvo spravodlivosti, ktoré zoznam agentov pravidelne dopĺňa a aktualizuje, to vtedy vysvetlilo tým, že Gubarev žije v zahraničí, v Singapure, a distribuuje "materiály iných zahraničných agentov". Počas súdneho procesu zástupcovia ministerstva spresnili, že ide o materiály médií Dožď, Rosbalt, výsledky prieskumov verejnej mienky zverejňované inštitútom Levada Centr, či videoprojekty novinára Maxima Kaca a politologičky Jekateriny Šuľmanovej.

Zákon o tzv. zahraničných agentoch sa v Rusku objavil v roku 2012

Umožňuje ministerstvu spravodlivosti vyhlásiť za agentov cudzieho vplyvu ktorúkoľvek neziskovú organizáciu, ak dostáva finančné prostriedky zo zahraničia a zapája sa do politických aktivít.Kritériá takýchto aktivít nie sú v zákone definované, čo umožňuje úradom stíhať najmä nezávislé médiá. Zákon bol niekoľkokrát sprísnený a rozšíril svoju pôsobnosť nielen na organizácie, ale aj na jednotlivcov.

Podľa spravodajského webu Viorstka bolo v Rusku stíhaných už 18 percent subjektov vyhlásených za "zahraničných agentov". Najčastejšie sú stíhaní za "šírenie zámerne nepravdivých informácií o činnosti ruskej armády". Za dezinformácie tohto druhu sú pritom v Rusku považované všetky výroky, ktoré sa líšia od oficiálnych vyhlásení ministerstva obrany.

Viac o téme: NovinárSúd RuskoVladivostok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu