Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ústavný súd v Maďarsku zrušil referendum o školstve iniciované Odborovým zväzom pedagógov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BUDAPEŠŤ - Ústavný súd (ÚS) v Maďarsku zrušil referendum o školstve iniciované Odborovým zväzom pedagógov (PSZ), vláda sa totiž podľa neho obáva názoru občanov na túto oblasť. Uviedol to v piatok server hrportal.hu, informuje spravodajca v Budapešti.

Ústavný súd svojimi dvoma rozhodnutiami zverejnenými vo štvrtok zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý predtým potvrdil dve z piatich referendových otázok PSZ. Ústavný súd to odôvodnil tým, že otázky referenda sú protiústavné. 

archívne video Východoeurópska letná škola strojového učenia EEML 2023

Východoeurópska letná škola strojového učenia EEML 2023 (Zdroj: TASR/František Iván)

Podpredsedovia PSZ Gábor Gosztonyi a Tamás Totyik iniciovali ako súkromné osoby referendum o vzdelávaní. Ich päť referendových otázok sa týkalo situácie odborných pedagógov, učiteľskej kvalifikácie, zníženia počtu hodín pre žiakov a podmienok zatvárania škôl, avšak ani jednu z nich Národná volebná komisia (NVB) neschválila. 

Proti zákonu dlhodobo protestovali učitelia

PSZ uviedol, že sa obrátil na právnych expertov s otázkou, či sa môže v tejto záležitosti obrátiť na medzinárodné právne fóra. Poslanci parlamentu z vládnuceho bloku Fidesz-KDNP 4. júla schválili návrh zákona o štatúte pedagógov, ktorý bol predložený pod názvom Nový kariérny postup učiteľov. Proti zákonu dlhodobo protestovali učitelia, žiaci i viaceré občianske združenia.

Koncom marca spustili učitelia petíciu, v ktorej naznačili, že v prípade schválenia zákona podajú výpoveď. Petíciu doposiaľ podpísalo 5000 pedagógov. Vo štvrtok denník Népszava uviedol, že v uplynulých mesiacoch podalo výpovede vyše 2000 učiteľov. Podpredseda PSZ Gábor Gosztonyi upozornil, že mnohí pedagógovia podajú výpovede počas nadchádzajúceho školského roka a je otázne, akým spôsobom budú nahradení. Podľa neho sa nedostatok pedagógov pokúsi vláda riešiť povolaním učiteľov na dôchodku.

Viac o téme: ŠkolstvoMaďarskoÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu