Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Okresný súd v Trenčíne uznal Petra Vasku za vinného z pokračovacieho zločinu vydierania

Okresný súd v Trenčíne rozhoduje o obvinených v kauze baru Fatima. Medzi nimi je aj svat Moniky Jankovskej Peter Vaska.
Okresný súd v Trenčíne rozhoduje o obvinených v kauze baru Fatima. Medzi nimi je aj svat Moniky Jankovskej Peter Vaska. (Zdroj: TASR)

TRENČÍN - Okresný súd (OS) v Trenčíne uznal v utorok Petra Vasku v kauze Fatima za vinného z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania a odsúdil ho na 15 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný, obhajca sa voči nemu odvolal.

Obžalovaný na súd neprišiel, ten mu podľa rozsudku uložil aj ochranný dohľad na jeden rok a uhradiť poškodeným Ondrejovi Janíčkovi a Jozefovi Strelčíkovi škodu vo výške 231.000 eur. So zvyškom uplatnenia nároku na náhradu škody ich odkázal na civilný proces. 

archívne video Na Okresnom súde v Trnave, kde pokračuje pojednávanie s Monikou Jankovskou sa nachádza aj obžalovaný Róbert Krajmer

Na Okresnom súde v Trnave, kde pokračuje pojednávanie s Monikou Jankovskou sa nachádza aj obžalovaný Róbert Krajmer (Zdroj: Topky/Maarty)

Obžalobe z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania čelí Peter V., ktorý mal násilím prinútiť podnikateľa Janíčka prepísať bar Fatima pod Trenčianskym hradom na mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho. "Rozsudok nepovažujeme za správny ani zákonný. Súd absolútne ignoroval všetky naše návrhy na vykonanie dokazovania, z ktorých vyplynulo, že Janíček a Strelčík sú nedôveryhodné osoby. Dávali súdu falošné dokumenty, čo bolo preukázané," tvrdí obhajca Petra Vasku Jiří Kučera. 

Janíček označil rozsudok OS za prelomový a pre Slovensko významný. "Súhlasím s rozhodnutím súdu, mám výhrady vo vzťahu k tomu, že toto súdne konanie bolo také dlhé a neúmerné, pritom sa mu skrátil trest," vyhlásil Janíček. Obžalovaný sa podľa neho vyhýbal trestnému konaniu.

Kauza trenčianskeho baru Fatima sa odohrala už pred 20 rokmi

Kauza trenčianskeho baru Fatima sa odohrala už pred 20 rokmi, výťažok z prevodu baru mal ísť podľa Janíčka bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike J. V prípade dokázania viny hrozil Petrovi Vaskovi trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. Obžalovanými z pokračovacieho trestného činu vydierania formou spolupáchateľstva v súvislosti s kauzou baru Fatima boli i podnikatelia Janíček a Strelčík.

Spod obžaloby ich v obnovenom konaní ešte vlani v polovici júla oslobodil Okresný súd Trnava. Ako konštatoval, nebolo dokázané, že skutky spáchali obžalovaní. Ešte v roku 2001 ich odsúdila vtedajšia sudkyňa OS Monika J. za vydieranie podnikateľa Tibora Jurisu na 15-mesačný trest odňatia slobody. Dvojica sa bránila, tvrdila, že Jurisa podpísal krivú výpoveď, právny zástupca Janíčka Daniel Lipšic v roku 2020 uviedol, že pôvodný rozsudok sudkyne bol zmanipulovaný a vyhlásený pod vplyvom korupcie. 

Viac o téme: VydieranieZločinSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu