Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

USA musia urýchliť dodávky zbraní pre Taiwan, uviedol generál americkej armády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Spojené štáty a ich spojenci musia v nasledujúcich rokoch urýchliť dodávky zbraní na Taiwan, aby mu pomohli zvýšiť svoju obranyschopnosť. V piatok to počas návštevy Japonska uviedol predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley. Správu sme prevzali z agentúry Reuters.

Taiwan podľa Milleyho potrebuje najmä systémy protivzdušnej obrany a zbrane, ktoré dokážu zacieliť lode z pevniny. "Myslím si, že je dôležité zlepšiť taiwanskú armádu a jej obranné schopnosti," povedal. Spojené štáty, tak ako väčšina krajín, nemajú oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Poskytujú mu však ekonomickú a politickú podporu a sú jeho najvýznamnejším dodávateľom zbraní, čo vyvoláva napätie v Taiwanskom prielive. Peking viackrát vyzval Washington, aby prestal Tchaj-peju poskytovať vojenskú podporu.

Taiwan sa sťažoval na meškajúce dodávky amerických zbraní 

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom úplnú administratívnu moc, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily. Taiwan sa v uplynulom období sťažoval na meškajúce dodávky amerických zbraní vrátane protilietadlových zbraní Stinger, keďže zbrojárske spoločnosti sústreďujú svoju výrobu pre potreby Ukrajiny, ktorá čelí ruskej invázii. Táto skutočnosť znepokojila niektorých amerických kongresmanov, pripomína Reuters.

Zníženie napätia

Tchaj-pej uviedol, že jeho tohtoročné výdavky na obranu sú sústredené na prípravu zbraní a vybavenia potrebných v prípade možnej "úplnej blokády" ostrova zo strany Číny. Milley povedal, že vzťahy medzi USA a Čínou sú na "veľmi nízkom bode". Nedávne stretnutia predstaviteľov oboch krajín vrátane schôdzky amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena s vrcholným čínskym diplomatom Wang Im považuje za dôležité na zníženie pravdepodobnosti eskalácie napätia. Washington podľa amerického generála zvažuje, či je potrebné pozmeniť rozloženie amerických síl v ázijsko-tichomorskej oblasti. Väčšina amerických jednotiek v regióne je v severovýchodnej Ázii vrátane 28.500 vojakov v Južnej Kórei a 56.000 v Japonsku.

Viac o téme: ZbraneUSATaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu