Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Washington vyvodí zodpovednosť voči čínskemu hackerskému útoku, avizuje Blinken

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

JAKARTA - Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken povedal vysokopostavenému čínskemu diplomatovi Wang Imu, že Washington vyvodí zodpovednosť voči hackerom, ktorí sa údajne nabúrali do databáz amerických vládnych agentúr. Vo štvrtok to pre AFP povedal istý americký predstaviteľ, ktorý si prial zostať v anonymite.

Spoločnosť Microsoft v stredu oznámila, že skupina hackerov z Číny získala prístup k účtom elektronickej pošty 25 amerických vládnych agentúr, píše CNN. Blinken Wang Imu "jasne povedal, že akékoľvek činy, ktorých terčom je americká vláda, firmy či občania, sú veľmi znepokojujúce a (Washington) voči nim vyvodí zodpovednosť". Nemenovaný americký predstaviteľ však nespresnil, či Blinken priamo obvinil Peking zo účasti na hackerskom útoku.

Zmení sa situácia na otvorený konflikt? 

Stretnutie Blinkena a Wang Iho v indonézskej Jakarte na rokovaniach Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sa uskutočnilo menej ako mesiac po tom, čo šéf americkej diplomacie navštívil Peking. Agentúra AFP pripomína, že Spojeným štátom sa nepodarilo presvedčiť Čínu, aby obnovila komunikáciu medzi americkými a čínskymi ozbrojenými zložkami. Takýto krok je podľa USA kľúčový na to, aby sa situácia nezmenila na otvorený konflikt. Podľa Blinkena USA aj Čína musia zaistiť "otvorené komunikačné kanály, a to i medzi armádami oboch krajín". Záležitosť zároveň označil za "naliehavú".

Viac o téme: ZodpovednosťSpojené štáty americkéHackerský útokAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu