Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Dohoda neohrozuje bezpečnosť ani suverenitu ČR: Nebol dôvod ju nepodpísať, vyhlásil Pavel

Petr Pavel
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Dohoda medzi ČR a Spojenými štátmi v oblasti obrany (DCA) podľa českého prezidenta Petra Pavla neohrozuje bezpečnosť Česka ani neobmedzuje jeho suverenitu, ale, naopak, posilňuje jeho obranyschopnosť. Povedal to pri jej podpise vo videu, ktoré na sociálnej sieti X zverejnil v stredu.

Zdôraznil, že ide o dohodu medzi dvoma suverénnymi krajinami, ktorá nijako neznižuje suverenitu ktorejkoľvek z nich. "Nežijeme v bezpečnom svete, musíme sa spoliehať na spojenectvo. A naším najsilnejším a tiež najviac akcieschopným spojencom sú Spojené štáty," vysvetlil dôležitosť zmluvy Pavel.

Jeden z posledných štátov

Pripomenul, že Česko je jedným z posledných členských štátov NATO, ktoré túto dohodu s USA uzavreli. "Okolité krajiny okrem Rakúska, ktoré nie je členom NATO, majú túto dohodu tiež. Aj také Maďarsko, ktoré si veľmi zakladá na svojej autonómii a suverenite, zmluvu podpísalo," upozornil český prezident. Dohoda podľa jeho slov len upravuje administratívne, právne či finančné podmienky pri pobyte amerických vojakov na českom území. Pripomenul, že s akýmkoľvek vstupom cudzích vojakov do ČR musí súhlasiť vláda a parlament.

Detailne vopred pripravené podmienky podľa Pavla výrazne skrátia čas, ktorého bude v prípade krízovej situácie málo. "Táto zmluva nepredstavuje žiadne ohrozenie našej bezpečnosti ani obmedzenie našej suverenity, a nie je tak jediný dôvod ju nepodpísať," dodal prezident. Obrannú dohodu Pavel ratifikoval v utorok po tom, ako ju v júli schválili senátori a poslanci. Predtým ju vo Washingtone podpísala česká ministerka obrany Jana Černochová.

Viac o téme: USAČeská republikaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu