Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nebezpečné správanie delfínov v Chorvátsku: Ak dovolenkujete v TEJTO časti, buďte opatrní! Môžu vám ublížiť

Nezvyčajné správanie dvoch delfínov sledujú z organizácie Blue World Institue
Nezvyčajné správanie dvoch delfínov sledujú z organizácie Blue World Institue (Zdroj: Facebook/Blue World Institute)

RIJEKA – V posledných týždňoch zaznamenali odborníci mimoriadne nezvyčajné správanie dvoch osamelých delfínov pri Rabe a v Rijeckej zátoke. Varovali turistov ale aj miestnych obyvateľov, aby sa k zvieratám nepribližovali, nechytali ich a nekŕmili, pretože by im zvieratá mohli ublížiť.

Na skutočnosť, že delfíny sa čoraz viac približujú k ľuďom a ich správanie je mimoriadne neobvyklé, upozornila vedecká nezisková organizácia Blue World Institute. Oba delfíny sa zdržiavajú v blízkosti brehov a pláži a umožňujú ľuďom priblížiť sa k nim. Dokonca sledujú člny, a tak ich prítomnosť vzbudzuje veľký záujem verejnosti.

Atmosféra posledného festivalového dňa na Pohode (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Organizácia Blue World Institute informuje, že oboch delfínov chodia pravidelne kontrolovať, a zistili, že napriek nezvyčajnému správaniu zvieratá netrpia na ochorenie, nie sú dezorientované ani stratené. Takéto správanie je údajne typické pre samotárskych jedincov. Vzťah medzi ľuďmi a delfínmi je však netypický, môže mať fatálne následky pre oboch jedincov a turistom hrozí aj zranenie ak sa k delfínom budú približovať, alebo ich dokonca kŕmiť.

 

Samotni obični dupini u Riječkom zaljevu i kod Raba (English below!) U posljednjih nekoliko tjedana kod Raba i u...

Posted by Blue World Institute on Wednesday, July 5, 2023

Delfíny sú prísne chránené zvieratá, je zakázané ich rušiť, obťažovať, plávať s nimi, dotýkať sa ich alebo ich prenasledovať. Človek by im mal poskytnúť dostatok priestoru na nerušený pohyb a v prípade, že turisti spozorujú neobvyklú situáciu, je potrebné ju nahlásiť prostredníctvom mobilnej aplikácie Marine Ranger. Delfíny boli desaťročia považované v Jadranskom mori za vyhynuté, no podľa štúdie publikovanej pred troma rokmi je možné, že ich život sa k pobrežiu Chorvátska vráti natrvalo.

Viac o téme: DelfínSamotáriBlue World InstituteNezvyčajné správanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu