Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sedem Palestínčanov zahynulo pri rozsiahlej operácii izraelských jednotiek v Džaníne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

TEL AVIV -Najmenej sedem Palestínčanov zahynulo a desiatky utrpeli zranenia počas rozsiahlej operácie izraelskej armády v predjordánskom meste Džanín. V pondelok to oznámilo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Informujú agentúry DPA a AP.

Izrael informoval o vojenskej operácii vrátane leteckých útokov a následnej pozemnej ofenzíve s krycím názvom 'Domov a záhrada'. Izraelské jednotky údajne použili buldozéry, obrnené vozidlá či bezpilotné lietadlá. Tamojší minister obrany Joav Gallant uviedol, že vojaci zasahovali proti teroristickým centrám v Džaníne. Podľa agentúry AP ide o najväčšiu vojenskú operáciu Izraela v oblasti za posledný rok.

"Nebudeme sa nečinne prizerať, ako teroristi naďalej ubližujú civilistom, využívajúc utečenecký tábor v Džaníne ako úkryt," oznámila izraelská armáda prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Letecké útoky údajne zasiahli aj budovu mestského divadla a utečenecký tábor, kde žije 17.000 ľudí. Podľa svedectiev Palestínčanov izraelskí vojaci vstúpili do mesta krátko po náletoch a bojovali s palestínskymi ozbrojencami.

Útoky zasiahli aj priestory, kde skladovali zbrane

Izraelská kontrarozviedka Šin Bet potvrdila, že letecké útoky zasiahli okrem iného aj veliteľské a komunikačné centrum militantov, ktoré taktiež slúžilo ako sklad zbraní. Informoval o tom izraelský denník The Jerusalem Post, podľa ktorého tiež došlo k výpadkom elektrického prúdu v celom Džaníne.

Hovorca palestínskeho vodcu Mahmúda Abbása nazval izraelskú operáciu vojnovým zločinom a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo rozhodné opatrenia. Mesto Džanín na severe Predjordánska sa stalo baštou palestínskych militantných frakcií, pripomína DPA. V meste sa pravidelne odohrávajú boje medzi izraelskou armádou a palestínskymi militantmi.

Viac o téme: úmrtiePalestínaIzarel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu