Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Situácia sa vyostruje: Izrael ostreľuje južný Libanon v reakcii na útok mínometnými granátmi

Izraelskí vojaci hliadkujú na trhovisku Mahane Yehuda v Jeruzaleme v rámci zvýšených bezpečnostných opatrení, v nedeľu 3. apríla 2022.
Izraelskí vojaci hliadkujú na trhovisku Mahane Yehuda v Jeruzaleme v rámci zvýšených bezpečnostných opatrení, v nedeľu 3. apríla 2022. (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM - Izraelská armáda vo štvrtok vyhlásila, že uskutočňuje nálety na južný Libanon. Urobila tak po tom, čo jeden z dvoch mínometných granátov vypálených z libanonského územia vybuchol v spornej pohraničnej oblasti, informuje gentúra AFP.

Libanonské jednotky vystrelili smerom na Izrael dva mínometné granáty. Jeden z nich dopadol ešte na územie Libanonu a ďalší do pohraničnej oblasti medzi Izraelom a Libanonom, píše Reuters. "Izraelská armáda v reakcii na tieto útoky v súčasnosti ostreľuje oblasť, z ktorej boli (mínometné granáty) vypálené," uvádza sa vo vyhlásení izraelských ozbrojených síl.

archívne video Minister zahraničných vecí Ivan Korčok prijal svojho izraelského kolegu Yaira Lapida

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok prijal svojho izraelského kolegu Yaira Lapida (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Libanonská štátna tlačová agentúra ANI informovala, že  viac ako 15 izraelských delostreleckých granátov zasiahlo oblasť v blízkosti obcí Halta a Kfar Šuba. Izrael a Libanon sú de facto stále vo vojnovom konflikte a na hranicu medzi oboma susednými štátmi dohliadajú Dočasné jednotky OSN v Libanone (UNIFL). K poslednej cezhraničnej paľbe došlo v apríli, keď Izrael bombardoval Libanon v reakcii na vypálenie rakiet z libanonského územia.

Viac o téme: Streľbaútok IzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu