Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší protest: Tisíce v Tel Avive demonštrovali v reakcii na odstúpenie šéfa polície

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

TEL AVÍV - Tisíce ľudí v izraelskom meste Tel Aviv v stredu opäť vyjadrovali nespokojnosť s vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Stredajším protestom reagovali na odstúpenie šéfa polície v Tel Avive, informujú agentúry AFP a DPA.

Demonštranti v meste zablokovali diaľnicu a polícia proti nim použila vodné delá. Protestujúci obyvatelia zablokovali cestné komunikácie aj v iných mestách. Policajný šéf Ami Ešed v stredu oznámil svoju rezignáciu a ako dôvod uviedol politický nátlak, píše AFP.

Ešeda preložia na inú pozíciu

Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir žiadal, aby Ešed tvrdo zakročil voči účastníkom protestov, ktoré sú namierené voči pravicovej vláde a jej plánovaným reformám súdnictva, píše DPA. Ešed však Ben-Gvirove požiadavky odmietol a uviedol, že nechce použiť neprimeranú silu. Minister národnej bezpečnosti i izraelský policajný šéf následne pohrozili, že Ešeda preložia na inú pozíciu.

Netanjahuova koalícia chce reformami súdnictva obmedziť právomoci najvyššieho súdu, ktorý obviňuje z neprimeraného zasahovania do politiky. Podľa kritikov plány vlády ohrozujú demokraciu a môžu vyvolať štátnu krízu.

Viac o téme: VládaProtestPolícia Tel Aviv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu