Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelská armáda začala odsun z Džanínu: Pri operácii zahynul jeden vojak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

JERUZALEM - Izraelská armáda začala v utorok večer odsun z utečeneckého tábora v predjordánskom meste Džanín, kde od pondelka viedla masívnu operáciu voči palestínskym militantom. Počas operácie prišiel zároveň v utorok večer o život jeden izraelský vojak, informovala krátko po polnoci izraelská armáda.

"Pri operácii voči teroristickej infraštruktúre v tábore Džanín zahynul v dôsledku ostrej paľby poddôstojník v bojovom nasadení," uvádza sa vo vyhlásení izraelských ozbrojených síl, z ktorého citovala agentúra AFP. Bližšie podrobnosti armáda neuviedla. Počas dvoch dní izraelskej razie v Džaníne prišlo o život najmenej 13 Palestínčanov, vyše 100 ďalších utrpelo zranenia a z domovov utieklo zhruba 3000 obyvateľov tábora. Izrael do operácie nasadil tisíce vojakov aj letectvo, pričom prebiehali tvrdé boje medzi príslušníkmi izraelskej armády a militantmi.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

Podľa agentúry AP ťažké boje v niektorých častiach tábora pokračovali aj po tom, ako sa z oblasti začali sťahovať izraelské sily, čo celý proces spomalilo. Krátko po polnoci však obyvatelia tábora potvrdili, že izraelské vojaci sa z areálu tábora stiahli. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok avizoval, že operácia v Džaníne sa čoskoro skončí. V prípade potreby je však podľa neho Izrael pripravený vykonať ďalšie, podobne masívne operácie.

Viac o téme: OperáciaVojaciArmádaOdsunJeruzalemIzraelDžanín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu