Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Miliardy na pomoc Ukrajine: Von der Leyenová predstavuje ambiciózny plán! Peniaze vytiahnu z cudzej peňaženky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Adam Schreck)

KYJEV – Miliardy eur ročne by už onedlho mohli začať prúdiť na Ukrajinu. Zabezpečiť tieto zdroje by mali výnos z ruských štátnych aktív v európskych bankách. Belgický premiér Alexander de Croo v piatok (30. 6.) vyhlásil, že Ukrajine by sme tak vedeli zabezpečiť až tri miliardy eur každý rok.

archívne video

Bezpečnostná rada vlády SR: Téma číslo jedna bola situácia na Ukrajine po víkende (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Údaje Európskej komisie (EK) z konca mája ukazujú, že ruské aktíva a rezervy zmrazené v centrálnej banke sa pohybujú okolo 200 miliárd eur. Až 90% z celkovej hodnoty je zmrazených v Belgicku, uviedol belgický premiér.

Výnosy zo zablokovaných aktív, napríklad z daní alebo úrokov, sa odhadujú približne na tri miliardy ročne, dodal De Croo. Aktíva ruskej banky boli zablokované v dôsledku sankcií voči Ruskej federácii, ktoré boli uvalené po začiatku vojny na Ukrajine. Banka tak už nemá prístup k svojim aktívam uloženým v centrálnych bankách a súkromných inštitúciách v rámci Európskej únie.

Miliardy na pomoc Ukrajine:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Didier Lebrun, Pool Photo via AP)

Šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová ešte prednedávnom avizovala svoj snahu predložiť plán na využitie ruských aktív ešte pred prázdninami. Plán by mal obsahovať body, ako prostredníctvom zmrazených ruských zdrojov v EÚ pomôcť pri podpore Ukrajiny.

„Je dôležité nájsť rovnováhu medzi povinnosťami Ruska zaplatiť za škody spôsobené na Ukrajine a stabilitou finančných trhov,“ uviedol belgický premiér.

Miliardy na pomoc Ukrajine:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP)

Odhadované náklady na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny sa však medzičasom dostali na úroveň viac ako 400 miliárd dolárov.

Viac o téme: PeniazeUkrajinaBankyEurópska úniaSankcieVon der Leyen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu