Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predĺžili mandát o jeden rok

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL — Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) predĺžili mandát jej súčasného generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga o jeden rok do 1. októbra 2024. Ide už o druhé predĺženie Stoltenbergovho mandátu na čele NATO. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP.

Tento bývalý nórsky premiér je na čele NATO od roku 2014 ako 13. generálny tajomník v poradí. Členské štáty Aliancie sa už vlani vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu dohodli na predĺžení jeho mandátu o rok. "Som poctený rozhodnutím štátov NATO predĺžiť môj mandát generálneho tajomníka do 1. októbra 2024. Transatlantické puto medzi Európou a Severnou Amerikou zaisťuje našu slobodu a bezpečnosť už 75 rokov a v tomto nebezpečnejšom svete je naša aliancia dôležitejšia než kedykoľvek predtým," napísal Stoltenberg v príspevku na Twitteri.

Viacerí diplomati pre AFP už na konci júna potvrdili, že 31 štátov NATO sa dohodlo na predĺžení mandátu 64-ročného Stoltenberga o ďalší rok. Nového vhodného kandidáta sa totiž pred summitom NATO vo Vilniuse, ktorý sa bude konať na začiatku júna, nepodarilo nájsť. Viacero možných kandidátov z diskusie o Stoltenbergovom nástupcovi vypadlo. Ide napríklad o dánsku premiérku Mette Frederiksenovú či britského ministra obrany Bena Wallacea, uviedol britský denník The Guardian.

Viac o téme: Generálny tajomníkMandátNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu