Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V ruskom systéme existujú trhliny a rozpory, tvrdí generálny tajomník NATO

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Dvojdňový summit EÚ sa vo štvrtok v Bruseli začal krátko po 13. hodine miestneho času stretnutím šéfov vlád a štátov EÚ s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom. Informuje o tom spravodajca TASR.

Stoltenberg po boku predsedu Európskej rady Charlesa Michela novinárom povedal, že partnerstvo NATO s EÚ je v súčasnej dobe "mimoriadne dôležité". "Partnerstvo medzi NATO a Európskou úniou dosiahlo bezprecedentnú úroveň," uviedol šéf Aliancie s tým, že to má kľúčový význam pre pokračujúcu podporu Ukrajine aj pri ďalších aktuálnych výzvach vo svete. Na otázky o nestabilite v Rusku Stoltenberg povedal, že "vzbura, ktorú sme videli počas víkendu, poukazuje na to, že v ruskom systéme existujú trhliny a rozpory".

Zdôraznil však, že ide o vnútornú záležitosť Ruska a že je priskoro robiť nejaké konečné závery o tejto udalosti; podľa neho totiž stále nie je jasné, koľko bojovníkov vagnerovej žoldnierskej skupiny skončí v Bielorusku alebo na iných miestach. "Pre NATO je dôležité pokračovať v podpore Ukrajiny," zdôraznil. Na otázku o poskytnutí bezpečnostných záruk a záväzkov pre Ukrajinu, o čom budú na summite rokovať aj lídri členských krajín EÚ, Stoltenberg povedal, že ašpirácie Kyjeva na členstvo v NATO sa budú riešiť na júlovom summite vo Vilniuse.

Viac o téme: RuskoNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu