Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeväťdesiaty štvrtý (30. júna 2023)

Vágnerovci sa sťahujú z Bachmutu Zobraziť galériu (5)
Vágnerovci sa sťahujú z Bachmutu (Zdroj: Facebook/Echo24.cz)

KYJEV - Ukrajina sa usiluje o pozvánku na začatie prístupového procesu do Severoatlantickej aliancie (NATO) na jej júlovom summite v Litve. Ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj sa ho však nezúčastní, ak lídri Aliancie nepreukážu "odvahu" a nevyšlú jasný signál, že sa tento proces môže začať. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News, ktorá sa odvolala na poradcu ukrajinského prezidenta Ihora Žovkvu.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 491

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 491 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ruská vláda zakázala prepravu tovaru poľskými kamiónmi po ruskom území, uviedlo dnes ministerstvo dopravy. Zákaz sa kvôli zásobovaniu nevyhnutným tovarom nevzťahuje na Kaliningradskú oblasť, ktorá leží pri pobreží Baltu medzi Poľskom a Litvou a nemá pozemnú hranicu s Ruskom.

21:42 Poľsko oznámilo svoj zámer rozmiestniť americké jadrové zbrane v reakcii na rozmiestnenie ruských zbraní v Bielorusku.

21:10 Súčasná ukrajinská protiofenzíva je pomalšia, ako sa čakalo. Ukrajinské vojská však stále postupujú vpred. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal najvyššie postavený americký generál Mark Milley.

20:30 Kazachstan hlási pokusy o nábor miestnych obyvateľov, aby sa pripojili k ruskej armáde na Ukrajine.

20:00 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok povedal, že vzhľadom na prístup Západu nevidí dôvod na predĺženie dohody o bezpečnom vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Platnosť dohody vyprší 17. júla. Lavrov však ubezpečil chudobné krajiny, že v prípade nepredĺženia dohody môžu rátať s ruským obilím, ktoré dostanú zadarmo. Informuje agentúra Reuters.

19:35 V Rusku je v súčasnosti blokovaný prístup na webstránky vplyvných médií spájaných s Jevgenijom Prigožinom, šéfom žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá počas uplynulého víkendu viedla v Rusku neúspešnú vzburu. Stanica Sky News uvádza, že ide o súčasť pretrvávajúcich snáh ruského prezidenta Vladimir Putin o odstavenie Prigožina.

19:00 ThisWeekinUkraine je venovaný neúspešnému pokusu Wagnerovej žoldnierskej skupiny prevziať ruský vojenský establishment a jeho dôsledkom.

18:26 Dánsko vyčlenilo viac ako 190 miliónov dolárov na pomoc Ukrajine, ktoré sa použijú na nákup delostreleckých granátov pre ukrajinské ozbrojené sily.

17:45 Maďarský premiér Orban je proti plánu Európskej komisie vyčleniť 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.

17:32 Mierový vyslanec pápeža Františka Matteo Zuppi na stretnutí s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom diskutovali aj o možnom stretnutí Kirilla s pápežom Františkom. Uvádza sa to vo videu, ktoré zverejnil Moskovský patriarchát. Informuje denník La Repubblica odvolávajúci sa na ruskú agentúru RIA Novosti.

17:10 Miestni obyvatelia naďalej nosia kvety do zničenej kaviarne v Kramatorsku na počesť obetí ruského raketového útoku. 27. júna bolo v dôsledku ruského raketového útoku zabitých 12 ľudí a ďalších 61 bolo zranených.

16:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil v piatok vrchným veliteľom armády posilniť vojenský sektor na severe Ukrajiny. Vyjadril sa tak po stretnutí, na ktorom ho tajná služba aj bezpečnostné sily informovali o situácii v Bielorusku, ktoré je severným susedom Ukrajiny. Informuje správa agentúry Reuters. 

16:00 Takto teraz vyzerá zber zemiakov v Chersonskom regióne po príchode „Putinových osloboditeľov“.

15:22 Zdá, že koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne, uviedol v piatok pápež František po návrate svojho mierového vyslanca z trojdennej návštevy Moskvy, informuje správa agentúry Reuters. "Tragická skutočnosť tejto vojny, ktorá - zdá sa - nemá konca, vyžaduje od všetkých spoločné tvorivé úsilie smerujúce k predstave a vytváraniu cesty k mieru," povedal pápež členom delegácie vyslanej konštantinopolským pravoslávnym patriarchom.

Pápež František na návšteve talianskeho mesta Assisi
Zobraziť galériu (5)
Pápež František na návšteve talianskeho mesta Assisi  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

15:10 Nová družicová snímka vo vysokom rozlíšení, ktorú získala v piatok spravodajská stanica BBC, odhaľuje stovky nových konštrukcií podobných stanom na mieste, kde by mal vyrastať tábor ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny v Bielorusku.

14:30 Zákaz ruských letov nad Nórskom, ktorý bol zavedený v reakcii na vojnu na Ukrajine, sa vzťahuje aj na drony. Rozhodol o tom v piatok nórsky najvyšší súd, informuje správa agentúry AFP.

14:00 Prezident Zelenskyj dal pokyn na posilnenie kontroly na hraniciach s Bieloruskom po presídlení žoldnierov z Wagner PMC.

13:23 Rusko postupne znižuje počet svojich zamestnancov v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny. Uviedla to dnes na sociálnej sieti Telegram ukrajinská vojenská rozviedka GUR. Nespresnila, prečo časť personálu elektráreň opustil a Rusko, ktoré zariadenie okupuje od vlaňajšieho marca, podľa agentúry Reuters tvrdenia zatiaľ nekomentovalo. Kyjev pritom tento mesiac Moskvu obvinil z plánovania "teroristického" útoku na jadrovú elektráreň s následným únikom radiácie. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov to dnes podľa agentúry Reuters označil za "číre klamstvá".

12:09 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok povedal, že Moskva bude po ozbrojenej vzbure žoldnierskej Vagnerovej skupiny silnejšia než predtým. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters. Lavrov uviedol, že Rusko vždy prekoná všetky svoje problémy a vychádza z nich silnejšie a silnejšie. "Tentoraz to bude také isté. Tento proces sa už začal," povedal novinárom v Moskve.

11:26 Ruské útoky v Chersone podľa miestnych úradov usmrtili šesť ľudí, sedem bolo zranených. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

10:59 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vo štvrtok označil pokus o vzburu žoldnierskej Vagnerovej skupiny za nebezpečenstvo pre Ukrajinu i ďalšie krajiny a upozornil na vojenskú moc v súkromných rukách. TASR správu prevzala z agentúry EFE a oficiálnej webovej stránky kancelárie spolkového kancelára.

10:25 Česká republika do záverov terajšieho summitu Európskej únie presadila formuláciu o finančnej podpore krajín prijímajúcich utečencov z Ukrajiny, ale kvôli postoju Poľska a Maďarska sú tieto závery v ohrození. Pred začiatkom druhého dňa rokovania Európskej rady to v Bruseli povedal český premiér Petr Fiala. Poľsko a Maďarsko tak podľa neho idú proti českým záujmom.

10:11 Ukrajina dostane ďalšiu pomoc od Medzinárodného menového fondu (MMF), oznámila organizácia vo svojom štvrtkovom oznámení. Od Svetovej banky (SB) dostane krajina napadnutá Ruskom na rekonštrukciu a obnovu 1,5 miliardy dolárov (zhruba 33 miliárd Kč), uviedol dnes podľa agentúry Reuters ukrajinský premiér Denis Šmyhal.

9:58 Odhadované straty na ruskej strane podľa ukrajinskej armády.

8:29 Ruského prezidenta Vladimira Putina víkendová vzbura žoldnierov z Vagnerovej skupiny "trochu oslabila", myslí si bývalý americký prezident Donald Trump. TASR o tom informuje podľa piatkových správ agentúry Reuters a televízie CNN.

8:18 Ruská armáda v noci na dnes podnikla ďalšie útoky na územie Ukrajiny za použitia útočných dronov typu Šáhed a protilietadlových riadených striel S-300. Následky útokov sa spresňujú, uviedol dnes vo svojom pravidelnom rannom zhrnutí na facebooku ukrajinský generálny štáb. Na bojisku sústredia ruské jednotky ďalej hlavnú snahu v smeroch na východoukrajinské mestá Lyman, Bachmut a Marjinka ležiace na východe krajiny, ukrajinským silám sa im ale darí úspešne čeliť, dodalo velenie ukrajinskej armády.

7:58 Oznámenia najvyšších ukrajinských predstaviteľov ukazujú, že Ukrajina sa chopila strategickej iniciatívy pri svojom postupe na Bakhmut a pravdepodobne využije túto výhodu v širokej ofenzíve, informoval Inštitút pre štúdium vojny

7:11 Bývalý americký viceprezident Mike Pence vo štvrtok počas návštevy Ukrajiny uviedol, že "odrazenie ruskej agresie" je v "národnom záujme Spojených štátov". TASR správu prevzala z americkej televízie CNN.

6:49 Ceny tovarov so znakom ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny od jej neúspešnej ozbrojenej vzbury z minulého týždňa prudko vzrástli. Kupujúci na internete tovar v recenziách dávajú päť hviezdičiek a vyjadrujú žoldnierom podporu, informovala dnes agentúra Reuters.

6:16 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vylúčil dodanie systému protivzdušnej obrany Železná kupola na Ukrajinu pre obavy, že by sa ho mohol zmocniť Irán. Uviedol to v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. TASR o tom informuje na základe správy spravodajského portálu The Times of Israel.

6:02 Miliardár Igor Makarov sa zriekol ruského občianstva. Je to šiesty človek zo zoznamu najväčších boháčov, ktorý sa od vypuknutia vojny Ruska proti Ukrajine zriekol ruského občianstva, uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na miliardárov profil na webe amerického magazínu Forbes. Makarov, ktorý má ešte cyperské občianstvo, túto informáciu nekomentoval.

6:01 Je na čase, aby sa Spojené štáty pokúsili sprostredkovať mierovú dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedol v telefonickom rozhovore s agentúrou Reuters bývalý americký prezident Donald Trump. Nevylúčil pritom, že by Kyjev musel Rusku postúpiť časť svojho územia. Ukrajina, na ktorú vojská Moskvy vlani vo februári podnikli inváziu, tento variant dôrazne odmieta.

6:00 Španielsko cez víkend preberie rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie a španielsky premiér Pedro Sánchez pri tejto príležitosti navštívi Kyjev, aby vyjadril podporu krajín Európy pre Ukrajinu. Vo štvrtok to uviedla Sánchezova kancelária. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

5:57 Británia ohlásila vo štvrtok ďalšie sankcie voči Rusku v podobe zákazu prístupu jednotlivcom a spoločnostiam spájaným s Kremľom k britským právnym expertízam. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

Zelenskyj príde na summit NATO len v prípade, ak jeho lídri preukážu "odvahu"

Kyjev pripustil, že sa nemôže stať súčasťou NATO, kým na jeho území prebieha vojna; chce však začať s prístupovým procesom. "Táto žiadosť je teraz na stoloch lídrov spojencov z NATO," uviedol hlavný poradca Zelenského v oblasti diplomacie Žovkva. "Summit vo Vilniuse bude veľmi dobrým začiatkom pre odpoveď na túto žiadosť. A odpoveďou myslíme pozvánku na členstvo, ktorá je iba prvým dejstvom," dodal.

Spojenci Ukrajiny zostávajú rozdelení v otázke, ako rýchlo by sa mala stať súčasťou NATO; niektorí sú opatrní v súvislosti s každým krokom, ktorý by Alianciu dostal bližšie k možnej vojne s Ruskom, uvádza Sky News. Podľa Kyjeva však boj Ukrajiny proti ruskej invázii demonštruje skutočnosť, že je hodná vstupu do Aliancie.

Samotný Zelenskyj sa vyjadril, že "nemá pre neho cenu" ísť na summit NATO v prípade, že nedostane "signál" - a jeho neprítomnosť môže zatieniť akýkoľvek prejav západnej jednoty na vrcholnej schôdzke tejto vojenskej aliancie. "Ak na summite vo Vilniuse nebude žiadny výsledok, (Zelenskyj) nemá dôvod ani čas na to, aby tam šiel," uzavrel Žovkva. Summit Aliancie v litovskom hlavnom meste Vilnius sa uskutoční 11. a 12. júla.

NATO by malo preskočiť akčný plán a prijať Ukrajinu zrýchlene, tvrdí britský minister

Severoatlantická aliancia by mala zvážiť preskočenie fázy 'akčného plánu' v prípade prijatia Ukrajiny. Povedal to v štvrtok britský minister obrany Ben Wallace. Podľa neho však tento pohľad zrejme nezdieľa všetkých 31 členských štátov, takže sa o tom pravdepodobne nerozhodne na júlovom summite NATO vo Vilniuse. TASR správu prevzala z agentúry DPA a Sky News.

NATO vystavilo v zrýchlenom režime pozvánku Fínsku a Švédsku, čo podľa britského ministra nastoľuje otázku, či by sa nemalo rovnako postupovať aj v prípade Kyjeva. "Koniec-koncov, Ukrajinci budú mať jedny z najskúsenejších pozemných síl v Európe a pravdepodobne budú jednou z najvyzbrojenejších európskych krajín," vysvetlil Wallace.

"Myslím si, že [vo Vilniuse] by sme mohli odstrániť prekážky, aby sa Ukrajina posunula smerom k väčším bezpečnostným zárukám a silnejšej podpore," dodal Wallace.

Veľvyslankyňa USA pri NATO Julianne Smithová medzitým uviedla, že členské štáty sa blížia ku kompromisu, ktorý by mohol stanoviť spôsob, akým Ukrajina vstúpi do Aliancie. Smithová je presvedčená o tom, že sa členské štáty dohodnú na texte, ktorý bude siahať nad rámec vyhlásenia z Bukurešti z roku 2008. V tom sa síce uvádza, že Ukrajina do NATO vstúpi, ale nešpecifikuje kedy a ako. Ukrajina chce, aby jej členské štáty NATO na júlovom summite prisľúbili vstup do Aliancie hneď po skončení vojny, a to aj s jasným plánom prijatia.

Viac o téme: BojeRuskoNATOMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu