Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo Francúzsku vypuklo šialenstvo: Macron musel opustiť summit EÚ, za jednu noc bolo zatknutých 875 ľudí

Nočné výtržnosti v Paríži Zobraziť galériu (11)
Nočné výtržnosti v Paríži (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

PARÍŽ – Incident v Nanterre, pri ktorom policajt zastrelil 17-ročného Nahela M., vodiča severoafrického pôvodu, vyvolal vlnu mohutných protestov. Vláda sa snažila nepokoje potlačiť, no tie sa zo sídlisk rozšírili aj do veľkých miest. Emmanuel Macron zvolal krízové stretnutie ministrov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok predčasne opustil summit EÚ v Bruseli, aby predsedal mimoriadnemu zasadnutiu vlády v Paríži o prebiehajúcich nepokojoch po celom Francúzsku. Rodičov vyzval, aby nedovolili svojim deťom zúčastniť sa na výtržnostiach, a na sociálne siete apeloval, aby odstránili "najcitlivejší obsah" súvisiaci s nepokojmi. 

V súvislosti s demonštráciami Regionálny dopravný úrad IDFM informoval, že v regióne francúzskeho hlavného mesta Paríž prestane v piatok po 21.00 h premávať autobusová a električková doprava až do odvolania. K tomuto opatreniu IDFM pristúpil v záujme "bezpečnosti svojich pracovníkov a cestujúcich" po útokoch na verejnú infraštruktúru. Demonštranti už tretiu noc hádzali na políciu ohňostroje, projektily, zapálili smetné koše a v mestách po celej krajine horeli autobusy a autobusové depá. V niektorých mestách sa terčom stali verejné budovy, informoval britský the Guardian. Pri nepokojoch od štvrtka zhorelo okolo 1900 áut, pričom požiare boli založené aj v približne 500 verejných budovách vrátane policajných staníc, radníc a úradov. Podľa úradov muselo plamene likvidovať dovedna takmer 10.000 hasičov. Nepokoje pokračovali aj v Dijone, v mestách v Burgundsku, v centre Marseille ale aj v Lille. V Paríži demonštranti rabovali obchody. Niektoré mestá ako Clamart, Compiégne a Neuilly-sur-Marne boli nútené zaviesť zákaz nočného vychádzania.

Dubrovník žiada turistov: Rešpektujte naše mesto (Zdroj: Dubrovnik Tourist Board)

Dôstojník, ktorý mladíka zastrelil, uviedol, že sa rodine Nahela M. ospravedlnil. Zdôraznil, že nebolo jeho cieľom mladíka zabiť, pretože "mieril na jeho nohu". Verejný prokurátor v Nanterre Pascal Prache vo štvrtok uviedol, že Nahel zomrel na jediný výstrel do ľavej ruky, pričom výstrel prešiel až do hrudníka. Policajt upresnil, že spustil paľbu, pretože sa obával, že jeho a jeho kolegu môže auto zraziť. Bezpečnostné zložky sa obávajú, že v nasledujúch dňoch sa násilie može ešte vyhrotiť. V akcii bolo v noci zo štvrtka na piatok už 40 tisíc policajtov, čo je štyrikrát viac, ako bolo nasadených v noci zo stredy na štvrtok.

Minister vnútra Gérald Darmanin vyzval k podpore pre políciu, bezpečnostné zložky ale aj hasičov, ktorí odvádzajú „skvelú prácu“. Demonštranti aj preto očakávajú jeho demisiu. V prípade incidentu verejný žalobca dospel k názoru, že „neboli splnené podmienky pre legálne použitie zbrane, policajt preto čelí trestnému stíhaniu“. 

Násilné protesty vyvolala smrť 17-ročného mladíka počas dopravnej kontroly. Jeho smrť rozprúdila vo Francúzsku diskusiu o správaní policajtov k ľudom žijúcim v chudobných štvrtiach a predovšetkým k príslušníkom národnostných menšín, ktoré dlhodobo kritizujú ľudskoprávne skupiny. Francúzska premiérka Élisabeth Bornová uviedla, že vláda momentálne zvažuje všetky možnosti na upokojenie situácie.

Viac o téme: DemonštrácieParížMacronNanterra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu