Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzska polícia zastrelila len 17-ročného kuriéra: Paríž posilňuje ochranu mesta pre násilnosti

Na zábere z videa dvaja policajti vypočúvajú vodiča, jeden z nich mieri zbraňou na okno žltého auta v Nanterre vo Francúzsku
Na zábere z videa dvaja policajti vypočúvajú vodiča, jeden z nich mieri zbraňou na okno žltého auta v Nanterre vo Francúzsku (Zdroj: SITA/@Ohana_FNG via AP)

PARÍŽ - Francúzska vláda v stredu nariadila posilnenie policajnej prítomnosti v okolí Paríža a iných veľkých miest. Tento krok si vyžiadali násilnosti, ktoré vypukli na viacerých miestach krajiny po tom, ako polícia pri rutinnej dopravnej kontrole v utorok zastrelila 17-ročného kuriéra. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Prezident Emmanuel Macron označil smrť tínedžera za "nevysvetliteľnú a neospravedlniteľnú." Vo francúzskom Národnom zhromaždení bola na pamiatku mladíka v stredu minúta ticha, uviedla agentúra AFP. 

Archívne video: Autentické zábery nehody v Zemianskych Kostoľanoch

Autentické zábery nehody v Zemianskych Kostoľanoch (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

V okolí Paríža sa po incidente zdvihla vlna nepokojov, počas ktorých bolo zadržaných 31 ľudí, zranenia utrpelo 25 policajtov a zhorelo 40 áut, uviedol minister vnútra Gérald Darmanin. Násilnosti sa sústredili okolo parížskeho predmestia Nanterre, kde policajt zastrelil tínedžera. Policajt, ktorý strieľal, bol zadržaný a rozhoduje sa o tom, či proti nemu vznesú obvinenie zo zabitia, uviedla miestna prokuratúra.

Macron chce upokojiť situáciu a vyzýva k rešpektu voči rodine zomrelého

Macron vyzval na upokojenie situácie a apeloval na občanov, aby rešpektovali rodinu obete. Tínedžerova matka cez internet vyzvala ľudí, aby sa vo štvrtok pridali k tichému pochodu na pamiatku jej syna neďaleko miesta jeho smrti.

Agentúra AP dopĺňa, že francúzska polícia používa pri zásahoch smrtiacu silu vo výrazne nižšej miere než polícia v Spojených štátoch, no pri jej zákrokoch za uplynulých niekoľko rokov aj tak zomrelo alebo skončilo s vážnymi zraneniami niekoľko ľudí. Začali sa preto ozývať hlasy volajúce po vyššej miere vyvodzovania dôsledkov voči policajtom. Okrem toho vo Francúzsku v roku 2020 vypukli protesty, ktoré vyvolala smrť Georgea Floyda v americkom štáte Minnesota. Ten zomrel po tom, čo mu policajt pri zákroku niekoľko minút kľačal na krku.

Viac o téme: StreľbaKuriérNásilnostiPolícia TragédieFrancúzskoParížPosilnenie policajnej prítomnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu