Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Českí poslanci v prvom čítaní podporili manželstvo pre páry rovnakého pohlavia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Českí poslanci na štvrtkovej schôdzi podporili v prvom čítaní novelu, ktorá má uzákoniť možnosť manželského zväzku pre páry rovnakého pohlavia. Následne schválili aj protinávrh, ktorý chce zakotviť manželstvo ako zväzok výlučne muža a ženy, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa návrhu novely občianskeho zákonníka by mali homosexuálne páry rovnaké práva, aké majú teraz v manželstve muž a žena. Po nadobudnutí účinnosti novely by sa registrované partnerstvá, ktoré v Česku existujú od roku 2006, už nemohli uzatvárať. Existujúce registrované partnerstvá by však mohli ostať v platnosti. Pre skupinu poslancov je v súvislosti so zmenou neprijateľný názov manželstvo.

Česká spoločnosť je manželstvu pre všetkých významne naklonená

S obsahom zákona súhlasia, ale požadujú, aby sa takýto zväzok nazýval inak. Jedna z navrhovateliek novely, šéfka snemovne Markéta Pekarová Adamová, uviedla, že v tejto otázke je priestor na dohodu. Poslanci následne po krátkej rozprave posunuli do druhého čítania aj protinávrh skupiny konzervatívnych poslancov, ktorí chcú do Listiny základných práv a slobôd zakotviť, aby bolo manželstvo definované ako zväzok muža a ženy. Navrhovatelia ho tým chcú chrániť pred snahami o jeho "ohrozenie". Podľa jedného z nich, predsedu poslaneckého klubu ODS Marka Bendu, je férové, že sa do druhého čítania dostali oba návrhy.

Českí poslanci v prvom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettty Images)

Oboma predlohami sa teraz budú zaoberať parlamentné výbory. V stredu sa na tému manželstva a rodičovstva pre gay a lesbické páry uskutočnila v Senáte konferencia, na ktorej vystúpil aj prezident Petr Pavel. "Nie je možné, aby mala časť spoločnosti obmedzené práva z dôvodu svojej orientácie," vyhlásil prezident a dodal, že česká spoločnosť je podľa rôznych prieskumov "manželstvu pre všetkých" významne naklonená. S emotívnym prejavom vystúpila aj šéfka snemovne Markéta Pekarová Adamová. Pri slovách, že by rovnaký zväzok, v akom je ona, chcela dopriať všetkým, si utierala slzy.

Viac o téme: ManželstvoČeská republikaLgbt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu