Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Homofób roka už má tohtoročného víťaza: Hrubo necitlivý výrok po dlhej dobe posadil na čelo rebríčka nepolitika!

Anticena Homofób roka má aj tento rok svojho víťaza. Zobraziť galériu (4)
Anticena Homofób roka má aj tento rok svojho víťaza. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Jan Zemiar, TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Rok čo rok Inštitút ľudských práv (IĽP) zbiera tie najnecitlivejšie a najpoburujúcejšie komentáre na adresu sexuálnych menšín. Zbieranie týchto nevhodných výrokov aj na adresu ľudí z komunity LGBTQI má na konci už veľmi známy záver - udeľovanie anticeny Homofób roka. Kým v minulosti boli ocenené také mená ako Andrej Danko, Štefan Harabin, Igor Matovič či iní, tento rok to po dlhej dobe nie je politik, ale predstaviteľ katolíckej cirkvi na Slovensku.

archívne video

Matovič nechce Ódorovi dať podporu len tak, vymenoval dve podmienky, ktoré musí premiér splniť (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

 

 

Nominovaní tento rok boli takí ľudia ako predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič, herečka Maria Bartalos, ďalší člen klubu OĽaNO Milan Kuriak či komisár pre deti Jozef Mikloško. Ani jeden z nich však nesiahal na päty arcibiskupa Jána Oroscha, ktorý sa počas uplynulého roka preslávil neslávne známym citátom po vražde pred podnikom Tepláreň. "Priznám sa vám, že v ich vyjadrení mi vadí jedno slovo, s ktorým nemôžem súhlasiť. To slovo je „nevinné obete"

Víťaz je jednoznačne arcibiskup Orosch, Matoviča a Bartalos významne predbehol

"Víťazom 11. ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa stal arcibiskup Ján Orosch, ktorý získal až 50% hlasov a tak výrazne predbehol Igora Matoviča aj Máriu Bartalos," píše IĽP v statuse.

Homofób roka už má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Inštitút ľudských práv)

"Slová arcibiskupa Oroscha sa stretli s takým pobúrením a to aj medzi veriacimi, že sa zaň musel de facto ospravedlniť. Myslím, že to jasne ukazuje ako sa za tie roky čo túto anketu organizujeme posunul stred verejného diskurzu od tolerancie smerom k akceptácii LGBT ľudí. Šírenie homofóbie neostane bez reakcie ani v prípade donedávna nedotknuteľných osôb," povedal riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher, ktorý je i spoluzakladateľom Dúhového PRIDE.

Orosch si anticenu zaslúži aj podľa vášho názoru v našej ankete

Výsledok oficiálnej ankety IĽP dokonca z hľadiska výsledku zodpovedá aj záveru našej vlastnej ankety, ktorú ste vypĺňali vy- naši čitatelia. Aj v nej Orosch vyhral s takmer 150-hlasným náskokom.

Homofób roka už má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky)

Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4%.

Jediný, kto si anticenu v minulosti prevzal bol Andrej Danko a uznal, že sa v niektorých výrokoch mýlil

"V minulosti sa víťazmi ankety stali poslanec Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov, ex-premiér Matovič, Konferencia biskupov s tvrdením, že ľudsko-právni aktivisti sú „aktéri kultúry smrti“ a predseda ĽSNS Kotleba. Cenu si však odmietli prevziať. Ako jediný si cenu prevzal bývalý predseda NR SR Andrej Danko, ktorý po stretnutí s aktivistami pripustil, že v niektorých svojich výrokoch sa mýlil. Pred 3 rokmi bola víťazkou poslankyňa Anna Záborská, ktorá v ankete získala viac hlasov ako krúžkov vo voľbách," dodáva IĽP na záver.

Homofób roka už má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Viac o téme: Igor MatovičJán OroschMaria BartalosInštitút ľudských práv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu