Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvotná reakcia Kremľa, že "Prigožin blafuje" sa mení na strach z vypuknutia bojov blízko Moskvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Ľudia okolo ruského prezidenta Vladimira Putina spočiatku neverili vyhláseniam vodcu žoldnierov Jevgenija Prigožina a pomýšľali na vyjednávanie, teraz sa však obávajú bezprostredného vypuknutia bojov blízko Moskvy. Napísal to dnes nezávislý ruský server Meduza, ktorý sa odvoláva na dvojicu informovaných zdrojov. List Vedomosti zase publikoval fotografie, ktoré podľa neho ukazujú guľometné hniezdo pripravené na južnom okraji Moskvy, kam žoldnieri z Wagnerovej skupiny podľa dostupných informácií smerovali.

Prigožinova vzbura podľa Meduzu zaskočila činiteľov v Kremli, ktorý súkromnú armádu bývalého Putinovho spolupracovníka mesiaca využíval vo vojnovom ťažení proti Ukrajine. Prigožin v posledných mesiacoch začal ostro kritizovať velenie pravidelnej ruskej armády a v piatok vyhlásil, že je s ním potrebné skoncovať. 

Archívne video: Požiar v centre Moskvy, na mieste zasahovalo viac ako 80 hasičov

Požiar v centre Moskvy, na mieste zasahovalo viac ako 80 hasičov (Zdroj: Youtube/War)

Prvotná reakcia v Kremli bola taká, že "Prigožin blafuje", píše Meduza s odvolaním sa na dvojicu nemenovaných zdrojov "blízkych administratíve". Putinovo okolie sa údajne domnievalo, že s Prigožinom bude možné dohodnúť urovnanie sporu. Riziko ozbrojeného povstania mal prezidentov tím za nulové, uviedol jeden zo zdrojov.

Potom sa však wagnerovci dnes ráno zmocnili vojenského veliteľstva v Rostove na Done, čo je miliónové mesto, ktoré slúži ako kľúčový bod ruských operácií už od roku 2014. Prigožinovi žoldnieri z neho podľa médií zamierili na sever smerom k Moskve a popoludní prechádzali Lipeckou oblasťou asi 400 kilometrov južne od hlavného mesta.

Zákulisné vyjednávanie Kremľa s Prigožinom zrejme stroskotalo

Zdroje webu Meduza majú za to, že zákulisné vyjednávanie medzi Kremľom a Prigožinom stroskotalo. Putin v dopoludňajšom prejave označil povstanie žoldnierov za zradu, čo podľa komentátorov pochovalo možnosť akejkoľvek dohody medzi dvoma stranami. Vo vládnych kruhoch sa šírili obavy, že wagnerovci sa do niekoľkých hodín priblížia k Moskve a že blízko metropoly vypuknú ozbrojené strety.

Na okraji Moskvy podľa listu Vedomosti ruskí vojaci pripravili guľometné hniezdočko. Publikované fotografie tiež ukazovali ozbrojených policajtov, ktorí sa zhromaždili v miestach, kde do Moskvy vstupuje diaľnica M4 spájajúca metropolu s Rostovom na Done. Taktiež sa objavovali informácie o blokádach na cestách vedúcich do hlavného mesta.

V Moskve úrady vyhlásili "režim protiteroristickej operácie", spravodajcovia pôsobiaci v meste však ihneď nepozorovali paniku obyvateľov či mimoriadne bezpečnostné opatrenia. "Keď dnes prechádzate ulicami Moskvy, pôsobí veľmi pokojne, veľmi pohodovo," napísal reportér BBC Steve Rosenberg. "V tejto chvíli sa nezdá, že by malo Rusko upadnúť do občianskej vojny. Ale veci sa môžu zmeniť veľmi rýchlo, "dodal.

Viac o téme: BojeStrach MoskvaVladimir PutinPrigožinReakcia Kremľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu