Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

AKTUÁLNE Prigožin súhlasil so zastavením postupu svojich mužov na Moskvu

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Šéf Wagnerovej žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin dnes súhlasil s návrhmi bieloruského lídra Alexandra Lukašenka na zastavenie postupu skupiny na ruskom území smerom na Moskvu a na následné upokojenie situácie, uviedla ruská agentúra RIA Novosti. Rozhovory s Prigožinom podľa nej Lukašenko viedol na základe svojej predchádzajúcej dohody s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Prigožinova tlačová služba následne zastavenie postupu wagnerovcov na ruskú metropolu potvrdila a dodala, že cieľom je zabrániť, aby bola "preliata ruská krv".

Súkromná Wagnerova vojenská spoločnosť sa vzbúrila v noci na dnes, jej bojovníci dnes ráno obsadili juhoruský Rostov na Done i niektoré ďalšie mestá a rýchlym postupom sa doteraz blížili k ruskej metropole Moskve. Vyvolali tak najväčšiu vnútropolitickú krízu v Rusku od jeho útoku na susednú Ukrajinu vlani vo februári. 

Archívne video: 25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom

25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

Ruský prezident Vladimir Putin v dopoludňajšom televíznom vystúpení ozbrojenú vzburu wagnerovcov označil za "dýku vrazenú do chrbta" a oznámil, že dal osobne rozkaz na neutralizáciu vzbúrencov. Kolóny Prigožinových bojovníkov však v podstate bez odporu pokračovali celý deň na sever smerom do ruskej metropoly, keď bol už ráno vyhlásený stav protiteroristickej operácie. Podľa bieloruskej agentúry Belta, ktorá sa odvoláva na oznámenie Lukašenkovej tlačovej služby, si Putin ráno s bieloruským vodcom telefonovali a dohodli sa na ďalšom spoločnom postupe.

Lukašenko po dohode s Putinom začal vyjednávať s Prigožinom

Lukašensko si "vlastnými kanálmi ďalej vyjasnil situáciu", napísala Belta, a potom po dohode s Putinom začal vyjednávať s Prigožinom. Rozhovory trvali celý deň, ale nakoniec viedli podľa Lukašenkovej tlačové služby k dohode o nemožnosti "začínať krvavú vojnu na ruskom území". Šéf wagnerovcov prijal návrhy na zastavenie postupu na Moskvu a ďalšie kroky na upokojenie situácie. Na stole tak podľa Minska teraz leží "absolútne výhodný a prijateľný variant riešenia situácie, s garanciami bezpečnosti pre bojovníkov" Wagnerovej skupiny.

Prigožinova tlačová služba vo svojom vlastnom vyjadrení podľa serveru Meduza uviedla, že za 24 hodín sa wagnerovci dokázali dostať až na 200 kilometrov od Moskvy. "Za celý čas nebola preliata ani kvapka krvi našich bojovníkov. Teraz prišla chvíľa, keď krv preliata byť môže," upozornila tlačová služba Wagnerovej skupiny. Rozhodnutie vrátiť sa do "poľných táborov" bolo podľa nej prijaté na základe pochopenia zodpovednosti za to, že môže byť "preliata ruská krv".

Viac o téme: ZastavenieJednotkyMoskvaJevgenij PrigožinWagnerova skupinaPochod na Moskvu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu