Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemdesiaty deviaty (25. júna 2023)

Jevgenij Prigožin Zobraziť galériu (3)
Jevgenij Prigožin (Zdroj: Twitter/NEXTA)

MOSKVA - Kremeľ plánuje stiahnuť trestné obvinenia proti vodcovi žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenijovi Prigožinovi za zosnovanie ozbrojeného povstania proti ruskému vojenskému veleniu, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA odvolávajúca sa na ruskú agentúru Interfax.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 486

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 486 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:26 Ukrajinský generálny štáb dnes informoval, že ruská diverzná skupina sa neúspešne pokúsila prekročiť ukrajinskú hranicu v osade Rodionivka v Sumskej oblasti.

21:24 V Moskve došlo k silnému výbuchu auta. Ruské médiá tvrdia, že príčinou výbuchu auta v Moskve bolo zníženie tlaku v plynovej fľaši.

21:23 V dôsledku prestrelky, ku ktorej došlo počas presunu kolóny Wagnerovej skupiny vo Voronežskej oblasti, bolo poškodených 19 domov, informuje Meduza s odvolaním sa na šéfa Pavlovského okresu regiónu Maxima Jancova.

20:30 Generálny štáb ukrajinskej armády hlási za posledných 24 hodín viac ako 20 bojových operácií na troch hlavných frontoch v smere na mestá Lyman, Bachmut a Marjinka, informovala v nedeľu britská stanica BBC.

20:01 Ruské jednotky zabili v prestrelke v okupovanom Berdiansku dvoch 16-ročných mladíkov, Tihrana Ohannisiana a Mykytu Chanhanova, uviedol dnes ombudsman Dmytro Lubinec. Jeho úrad neskôr informoval denník Kyiv Independent, že sa stále snaží túto informáciu potvrdiť. 

20:00 Poľsko posilňuje obranu na hraniciach s Bieloruskom a Ruskom. Poľský premiér Mateusz Morawiecki dnes uviedol, že poľská armáda posilnila obranné línie na východných hraniciach krajiny.

18:52 Litovský prezident Gitanas Nauséda v nedeľu upozornil, že ak Bielorusko prijme šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, aliancia NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo.

18:26 Rusko presunulo dve samostatné výsadkové jednotky z okupovaných území Ukrajiny na ochranu Moskvy, informovalo dnes Národné centrum odporu ukrajinskej armády.

17:43 Peking podporil snahy Moskvy o stabilizáciu situácie po pokuse o vzburu súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny proti veleniu ruskej armády. V nedeľu to vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:45 V okupovanom Donecku je hlásený hlasný výbuch.

16:44 Žoldnieri skupiny Wagner zostrelili šesť ruských vrtuľníkov a jedno lietadlo, uviedol hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. Rusko prišlo o dva útočné vrtuľníky a štyri dopravné.

15:49 Tlačová služba zakladateľa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina v nedeľu uviedla, že s ním zatiaľ nie je v kontakte. Nie je ani známe, kde sa Prigožin nachádza, informovala britská stanica BBC.  Prigožina naposledy videli večer 24. júna, keď za potlesku a nadšených výkrikov okolostojaceho davu na podporu vagnerovcov opúšťal autom mesto Rostov na Done.

15:26 Jevgenij Prigožin, šéf žoldnierskej skupiny Wagnerovej skupiny, možno dostal prísľub zmeny velenia armády ako súčasť dohody, ktorá v sobotu ukončila ťaženie jeho jednotiek na Moskvu. S odvolaním sa na informácie ukrajinskej rozviedky o tom dnes informoval spravodajský server Ukrajinska pravda. Podľa nej by dohoda mohla okrem iného zahŕňať zmenu na poste ministra obrany a náčelníka generálneho štábu. Samotný Prigožin sa k podrobnostiam dohody zatiaľ nevyjadril a nie je jasné, kde sa momentálne nachádza, uviedla BBC.

15:25 Ruské sily dnes 21-krát zaútočili na pohraničné obce v severných oblastiach Černihiv a Sumy, informovalo severné velenie ukrajinskej armády.

14:45 Povstanie ruskej žoldnierskej skupiny Wagner Group odhalilo vážne nedostatky ruského systému vnútornej bezpečnosti. Napísal to dnes americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej analýze sobotňajších udalostí v Rusku. Uviedol, že to môže oslabiť morálku ruských vojakov bojujúcich na ukrajinskom fronte. Dohoda vyjednaná bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom, ktorá v sobotu večer ukončila Vagnerovu kampaň na Moskvu, je potom podľa analytikov len "krátkodobou náplasťou".

14:44 Ruské sily zasiahli Chersonskú oblasť 500-kilogramovými navádzanými bombami. Ruské sily zaútočili na juh Chersonskej oblasti riadenou muníciou KAB-500, informovalo dnes Južné velenie ukrajinskej armády. Pri útoku neboli hlásené žiadne obete.

13:53 Počet obetí sobotného ostreľovania ukrajinského hlavného mesta Kyjev sa zvýšil na päť. V nedeľu to uviedol kyjevský starosta Vitalij Kličko, podľa ktorého sa telá ďalších dvoch obetí našli v troskách zničenej budovy. Informuje agentúra AFP a televízie Sky News.

13:45 Špeciálna vojenská operácia, ako Moskva nazýva svoju inváziu na Ukrajinu, je pre ruského prezidenta Vladimíra Putina najvyššou prioritou, Rusko podľa neho naďalej verí, že dokáže splniť svoje ciele. Putin to povedal v rozhovore poskytnutom ruskej štátnej televízii Rossija 1 a natočenom 21. júna, informovala agentúra TASS. Celý rozhovor bude odvysielaný dnes večer, teda deň po povstaní žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá podnikla ťaženie na Moskvu. Vojnou, ktorú Rusko proti Ukrajine rozpútalo vlani vo februári, Putin podľa svojich slov "začína a končí" svoj deň.

13:15 Bojovníci z Wagnerovej skupiny sa stiahli z Lipeckej oblasti, oznámili v nedeľu miestne úrady. Vagnerovci prechádzali územím tohto regiónu v rámci pokusu o zvrhnutie velenia ruskej armády. Informuje agentúra AFP.

12:33 Ukrajinská armáda využíva skúsenosti nadobudnuté počas prvých dvoch týždňov protiofenzívy na "zdokonalenie taktiky útoku proti dobre pripravenej ruskej obrane". V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v nedeľu uviedlo britské ministerstvo obrany. Informuje agentúra DPA.

12:00 Bojovníci čečenskej špeciálnej jednotky rýchleho nasadenia Achmat opúšťajú ruské mesto Rostov na Done, kde mali potlačiť ozbrojené povstanie žoldnierov z Wagnerovej súkromnej skupiny. Informovala o tom dnes s odvolaním sa na veliteľa Čečencov ruská štátna agentúra TASS. Čečenský líder Ramzan Kadyrov na svojom telegramovom kanáli uviedol, že "na priamu konfrontáciu".

11:25 Národná polícia Ukrajiny zverejnila video z prvých minút po páde trosiek na výškovú budovu v okrese Solomensky v Kyjeve.

11:22 Wagnerovci naďalej opúšťajú územie Voronežskej oblasti.

10:18 Atmosféra v okolí veliteľstva Južného vojenského okruhu v Rostove na Done na juhozápade Ruska je po odchode žoldnierov z Wagnerovej skupiny pokojná, píše dnes RIA Novosti. Ruská štátna agentúra pripojila video, na ktorom muž zametá ulicu a doprava na ceste funguje normálne. Agentúra Reuters upozornila, že informáciu nemohla nezávisle overiť.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinJevgenij PrigožinVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu