Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Estónsko a Lotyšsko posilňujú ochranu svojich hraníc: Aj keď im zatiaľ nehrozí žiadna priama hrozba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Marjan Vucetic)

RIGA/TALLINN/TBILISI - Estónsko a Lotyšsko posilnili ochranu svojich hraníc v dôsledku ozbrojenej vzbury žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá sa odohráva v susednom Rusku. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, ktorá dodala, že oba pobaltské štáty sú členmi NATO, podporovateľmi Ukrajiny a dlhodobo majú napäté vzťahy s Ruskom.

Estónska premiérka Kaja Kallasová na Twitteri napísala, že Estónsko "pozorne sleduje" vývoj situácie a vymieňa si informácie so spojencami. Uviedla tiež: "Môžem ubezpečiť, že našej krajine nehrozí žiadna priama hrozba. Bezpečnosť hraníc bola posilnená."

Archívne video:Bizarný pokus o prekročenie poľsko-ukrajinskej hranice

Bizarný pokus o prekročenie poľsko-ukrajinskej hranice (Zdroj: Youtube/ Bieszczadzki Oddział Straży Granicznej)

Minister zahraničných vecí susedného Lotyšska Edgars Rinkévičs v anglicky písanom príspevku na Twitteri napísal, že ochrana hraníc jeho krajiny bola tiež posilnená a "o vízach alebo vstupe na hranice od Rusov, ktorí opúšťajú Rusko, sa v dôsledku súčasných udalostí nebude uvažovať".

Tiež dodal, že "v súčasnosti neexistuje žiadna priama hrozba pre Lotyšsko". Zakladateľ a vodca vagnerovcov Jevgenij Prigožin v piatok obvinil ruské vojenské velenie z raketových útokov na tábory Vagnerovej skupiny v tyle a zo zabíjania jeho mužov.

Britská stanica BBC informovala, že nateraz neexistuje žiadne nezávislé potvrdenie Prigožinových obvinení a ruské ministerstvo obrany všetko popiera. V sobotu ráno sa vagnerovci zmocnili Rostova na Done. Neskôr sa objavili správy, že obsadili niektoré vojenské objekty aj v meste Voronež a že majú v úmysle "ísť na Moskvu".         

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu v prejave vysielanom štátnymi televíziami označil Prigožinom vedenú vzburu za zradu a bodnutie do chrbta. Meno samotného zakladateľa Vagnerovej skupiny pritom ani nespomenul.

Prigožin v reakcii na Putinov prejav povedal, že prezident sa "hlboko mýli". Vylúčil, že by on alebo niektorí z jeho mužov "priznali vinu". Ako objasnil, neurobia to, pretože nechcú, "aby krajina naďalej žila v korupcii, klamstve a byrokracii". Putin prísľub, že vzbúrencov dá postaviť pred súd, Prigožin nekomentoval. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) medzičasom začala voči Prigožinovi trestné konanie vo veci výziev na ozbrojené povstanie.

Viac o téme: HranicePosilnenieOchrana RuskoLotyšskoEstónskoWagnerova skupinaPrigožinov puč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu