Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Päť európskych krajín zamýšľa kúpiť francúzsky raketový systém Mistral

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PARÍŽ - Francúzsko, Belgicko, Cyprus, Estónsko a Maďarsko vyjadrili spoločný zámer kúpiť francúzske systémy protivzdušnej obrany Mistral. Uviedli to v pondelok dva nemenované zdroje agentúry Reuters oboznámené s touto záležitosťou, informuje TASR.

Zamýšľaný nákup systémov Mistral je znakom toho, že Francúzsko dosiahlo pokrok pri presviedčaní niektorých svojich európskych spojencov, aby sa zamerali na nákup domácich európskych systémov, a nie mimoeurópskych, ako to presadzuje napríklad Nemecko. List týkajúci sa zamýšľanej akvizície Mistralov bol podľa citovaných zdrojov podpísaný na začiatku stretnutia ministrov obrany 20 európskych krajín, ktoré sa v pondelok konalo v Paríži. Cieľom schôdzky bolo skoordinovať snahy o posilnenie kapacít protivzdušnej obrany v Európe.

Nemecko rozhorčilo vlani v októbri Francúzsko, keď spolu so 14 krajinami NATO oznámilo plán nákupu izraelsko-amerických systémov protivzdušnej obrany. Do tejto iniciatívy zameranej na spoločnú akvizíciu a integráciu protivzdušnej obrany Európy (ESSI) sa medzičasom zapojilo už 17 krajín.

Viac o téme: FrancúzskoRaketový systémMistral
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu