Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ministerstvo obrany hľadá v oblasti protivzdušnej obrany aj vlastné riešenie

Martin Sklenár
Martin Sklenár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

BRATISLAVA - V oblasti protivzdušnej obrany hľadá rezort obrany popri pomoci spojencov aj vlastné riešenie. Oslovil preto 11 krajín s výrobným potenciálom pre požadované systémy. Odpovede s ponukami očakáva do konca júla. Následne tím odborníkov Ministerstva obrany (MO) SR vyhodnotí doručené ponuky na základe vopred určených kritérií a stanoví výsledné poradie. Informovala o tom Mária Precner z komunikačného odboru MO SR.

Slovensko po sumarizácii požiadaviek odštartovalo proces hľadania riešenia v oblasti vlastnej protivzdušnej obrany. Pôjde o dlhodobý a postupný proces. Spôsobilosti protivzdušnej a protiraketovej obrany budú získavané v rámci štyroch etáp. Aktuálne rezort pracuje na prvej etape. Tento projekt chce pripraviť tak, aby vláda mohla rozhodnúť o jeho realizácii v čo najkratšom čase.

Archívne video: Prelet vrtuľníkov pri preberaní rezortu obrany 

Prelet vrtuľníkov pri preberaní rezortu obrany (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Súčasťou prvej etapy je obstaranie mobilného protilietadlového raketového kompletu stredného dosahu s nosičom a 12 prenosných protilietadlových raketových kompletov spolu s logistickou podporou, nosičmi a ďalšími súčasťami v hodnote do 200 miliónov eur," vysvetlilo MO. Realizácia je v súlade s Dlhodobým plánom rozvoja rezortu ministerstva obrany s výhľadom do roku 2035. Financovaná bude z plánovaného rozpočtu ministerstva.

Jedna z kľúčových spôsobilostí

Protivzdušná obrana je podľa ministra obrany Martina Sklenára jednou z kľúčových spôsobilostí pre zabezpečenie obrany SR. "Potrebu vlastnej komplexnej a modernej protivzdušnej obrany vnímame dlhodobo. Na konci procesu pôjde o integrovanú sústavu mnohých vzájomne prepojených systémov, samozrejme, plne kompatibilnú s aliančnými kapacitami, pripravenú podporovať ochranu vzdušného priestoru Európskej únie a Aliancie," poznamenal Sklenár.

Tvrdí, že prioritou je kvalita a efektivita podľa stanovených požiadaviek ozbrojených síl a ďalších odborníkov. Taktiež transparentnosť a možnosti rozvoja bilaterálnej spolupráce. Tú by podľa Sklenára mal garantovať medzivládny spôsob obstarania.

Šéf rezortu obrany odcestoval do francúzskeho Paríža, kde sa v pondelok zúčastňuje na Konferencii ministrov obrany k otázkam protivzdušnej obrany európskych krajín. Fórum ponúka príležitosť na hľadanie spoločného európskeho prístupu a stratégie v otázkach protivzdušnej obrany kontinentu schopnej čeliť vzdušným hrozbám 21. storočia.

Viac o téme: Ministerstvo obranyProtivzdušná obranaMartin Sklenár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu