Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Domorodí lídri žiadajú, aby sa Karol III. ospravedlnil za britský kolonializmus

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Domorodí lídri z viacerých bývalých britských kolónií vo štvrtok vyzvali kráľa Karola III., aby sa urýchlene ospravedlnil za "stáročia rasizmu" a "dedičstvo genocídy" spáchané korunou.

Ostro formulovaný list by mohol poznačiť prípravu na panovníkovu víkendovú korunováciu. Zástupcovia pôvodného obyvateľstva z 12 krajín britského Spoločenstva národov v ňom tiež vyzvali na finančné odškodnenie a vrátenie ukradnutých kultúrnych pokladov. List podpísali domorodí lídri z Austrálie, niekoľkých karibských národov a zástupcovia pôvodného obyvateľstva z Kanady, Nového Zélandu a Papuy-Novej Guiney.

Signatári listu sa podľa vlastného vyjadrenia spojili, aby pomohli svojmu ľudu

Signatári listu sa podľa vlastného vyjadrenia spojili, aby pomohli svojmu ľudu "zotaviť sa zo stáročí rasizmu, útlaku, kolonializmu a otroctva". Karol III. v uplynulých rokoch zintenzívnil úsilie o nadviazanie kontaktov s domorodými lídrami. Monarchia totiž zažíva zúčtovanie so svojimi väzbami na obchod s otrokmi a vysporadúva sa s násilným dedičstvom Britského impéria. Hoci kráľ pripustil, že koruna musí "uznať krivdy, ktoré formovali našu minulosť", najnovší list ho žiada, aby zašiel ďalej a ponúkol oficiálne kráľovské ospravedlnenie.

Viac o téme: OspravedlnenieKráľ Karol III.Domorodí lídriBritský kolonializmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu