Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rumunsko pre rasistický komentár stiahlo veľvyslanca z Kene

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Evan Schneider/United Nations via AP)

BUKUREŠŤ - Rumunská vláda sa rozhodla povolať späť do vlasti svojho veľvyslanca v Keni, ktorý na schôdzke OSN vyslovil rasistický komentár na adresu afrických diplomatov. TASR o tom informuje v nedeľu na základe správy stanice CNN.

Televízia CNN získala dokument, v ktorom africkí diplomati oficiálne odsúdili výrok rumunského ambasádora Dragosa Tigaua z aprílového zasadnutia v úrade OSN v kenskej metropole Nairobi. Na schôdzke boli prítomní diplomati z krajín východnej Európy. "Pridala sa k nám Africká skupina," vyhlásil údajne Tigau, keď sa na okne konferenčnej miestnosti objavila opica.

K udalosti došlo koncom apríla

Odkazoval tým na jedno z regionálnych zoskupení v rámci OSN, ktoré tvoria krajiny afrického kontinentu. Podľa listu, ktorý získala OSN, africkí diplomati proti tomuto výroku ostro protestovali a požadovali ospravedlnenie. "Africká skupina chce čo najostrejšie odsúdiť tieto urážlivé, rasistické a znevažujúce vyjadrenia," napísal vyslanec Južného Sudánu Chol Ajong’o, ktorý vedie skupinu afrických diplomatov pôsobiach v Nairobi. Rumunské ministerstvo zahraničných vecí uvádza, že sa o celej udalosti dozvedelo až 8. júna, hoci k nej došlo už koncom apríla.

Vyjadrilo tiež presvedčenie, že tento ojedinelý incident nenaruší "hlboké vzťahy" Rumunska s krajinami Afriky. "Rumunské MZV vyjadruje nad celou situáciou hlboké poľutovanie, ospravedlňuje sa všetkým dotknutým a dôrazne odmieta a odsudzuje správanie a postoje nezlučiteľné so vzájomným rešpektom," píše sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Bukurešti. CNN má k dispozícii aj dva listy s ospravedlnením, ktoré s odstupom štyroch dní zaslal africkým kolegom samotný Tigau. V prvom z nich tvrdil, že jeho výrok zaznel na dlhom a náročnom rokovaní a bol motivovaný snahou "uvoľniť atmosféru". V druhom z listov sa už táto pasáž nenachádzala.

Viac o téme: RasizmusVeľvyslanecKeňaRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu