Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

To Egypt nemôže myslieť vážne! Neuveríte, čo plánujú urobiť so žralokom zabijakom

(Zdroj: Getty Images, Twitter, archív)

HURGHADA - Útok žraloka, ktorý v egyptskej Hurghade usmrtil ruského turistu Vladimira, má obzvlášť zaujímavé pokračovanie. Egyptské úrady sa rozhodli že smrtiacu beštiu po odchyte a usmrtení nabalzamujú a vystavia v múzeu na obdiv.

Riaditeľ Národného inštitútu morských vied a rybolovu Amr Zakaria Harmouda uviedol, že vedci z inštitútu žraloka úspešne mumifikovali. Teraz ho pripravujú na vystavenie v múzeu v Hurghade. Zároveň inštitút zverejnil závery vyšetrovania tragického útoku predátora a zdôraznil, že pred mumifikáciou prebehol dôkladný výskum. Žralok podstúpil komplexné testy a vedci skúmali faktory vedúce k útoku na ruského turistu v Červenom mori. Zámerom výskumu bolo najmä zhromaždiť cenné poznatky o správaní žralokov a zmierniť budúce incidenty, čím sa egyptské úrady snažia zabezpečiť bezpečnosť turistov a miestneho morského ekosystému.

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Odborníci a ochrancovia zvierat a životného prostredia z organizácie Red Sea Project však vyslovili dôrazný nesúhlas s postupom egyptských úradov. „Chceli by sme vyjadriť úprimnú sústrasť rodine a blízkym obeti, ktorá tragicky prišla o život počas útoku žraloka. Naše myšlienky sú s nimi,“ napísala vo vyhlásení organizácia. „Žraloci sú však neoddeliteľnou súčasťou podmorských ekosystémov a udržujú čistý a zdravý oceán. Nie sú to bezduchí zabijaci, ale zásadne sa podieľajú na chode komplexného a chúlostivého ekosystému. Je dôležité si uvedomiť, že väčšina útokov žralokov je iba reakciou na ľudský dopad na ekosystém a väčšinou sú útoky spojené s nelegálnych rybárčením či kŕmením, ako sa už v minulosti v Červenom mori preukázalo u mnohých incidentoch,“ vysvetlili ochrancovia.

 

PRESS STATEMENT Urgent Call for Science-based Shark Incidents Management Practices First and foremost, we extend our...

Posted by Red Sea Project on Saturday, June 10, 2023

V tlačovej správe zároveň dôrazne odsúdili egyptské riešenie celého incidentu ako „neefektívne, nevedecké a nesmierne kruté.“ Zdôraznili, že „takéto extrémne opatrenia neriešia základné príčiny útokov žralokov a udržiavajú škodlivý cyklus strachu a násilia voči týmto nádherným tvorom.“ Zároveň požiadali úrady, aby uprednostnili vzdelávacie a osvetové kampane a podporili preventívne opatrenia, vrátane zvýšenia hliadok na plážach a dôkladné značenie miest zvýšeného výskytu žralokov. Na záver dodali, že naliehavo vyzývajú príslušné orgány, aby prehodnotili svoje kroky a posunuli sa smerom k humánnejšiemu a udržateľnejšiemu prístupu k riadeniu incidentov so žralokmi. Inak sa budú úrady a turisti točiť v bludnom kruhu strachu a násilia. "Len prostredníctvom vedecky podložených opatrení môžeme zabezpečiť dlhodobý blahobyt našich oceánov a chrániť rozmanité druhy, ktoré ich obývajú."

Viac o téme: ŽralokEgyptHurghadaútok žraloka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu